– Norge trenger en pause

Den amerikanske turisteksperten Chris Doyle mener Norge bør ta en pause fra turismen. – Før alt blir ødelagt, sier han til NRK.

0

Samtidig understreker han at Norge er langt unna masseturismen.

– Nettopp derfor er tiden inne for en liten time out, mener Doyle i Adventure Travel Trade Association, som er en organisasjon for opplevelsesturisme med mer enn tusen medlemmer i hundreland verden over.

Selv om det kan innebære mindre inntjening i nær fremtid vil resultatet bli en bærekraftig turistnæring, mener han.

Doyle mener stadig flere vil oppleve noe unikt og særegent, noe Norge har i fullt monn. Samtidig er det viktig å være i forkant av utviklingen

– Turistene som kommer med cruisebåter og selskap legger bare igjen mellom fem og sytten øre av hver brukte krone lokalt. Da må det være bedre å ha færre reisende, med lenger opphold som legger igjen mer, sier Doyle i NRK-intervjuet.

I 2030 vil 1,8 milliarder turister være på veien, ifølge prognoser fra World Tourism Organization, skriver Forskning.no. På den bakgrunn mener Doyle at vi må ha en diskusjon på hvor grensen på antallet turister går

Reiselivskonsulent Bård Jervan i rådgivningsfirmaet Mimir er ikke enig i at en pause er veien å gå for norsk reiseliv.

– Nå lander vel ikke hele den milliarden med reisende i Norge, men det blir en fortsatt vekst og individuell naturbasert turisme som det må tilrettelegges for, sier Jervan.

Han var med på å utforme Lofotens masterplan for reiseliv for ti år siden, og sier at det allerede da var mye snakk om å spre turistene mer gjennom året.

– Vi er i ei brytningstid. I mange år har vi hatt som en ambisjon å få flere turister til Norge, og vi har jobbet for å gjøre oss mer attraktive.

Når det nå kommer flere turister hit, er det en del steder veksten går så raskt at de ikke rekker å tilrettelegge. Han peker på Lofoten som et godt eksempel.

– Det er litt norsk å vente med å gjøre noe med problemene til de kommer, og derfor kommer vi litt på hælen i en periode. Jeg tror det kommer et stort skippertak nå, men vi kunne godt ha startet tidligere, sier han.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.