Portrettet: Hotell-junkien

Scandic-sjef Svein Arild Steen-Mevold må ha sin daglige injeksjon med hotell. Det er et dop han har vært avhengig av siden han var liten.

0

– Jeg er helt håpløst fortapt, innrømmer Svein Arild Steen-Mevold.

– Og et mareritt å være på tur med. Jeg klarer ikke å gå forbi et eneste hotell, og må innom alle jeg ser!

Så ramlet han da også i gryta som barn, denne hotellverdenens svar på Obelix. Faren jobbet på Continental, men fikk et stipend til Hotelfagskolen i Stavanger som senere førte ham til Mosjøen som faglærer innen servtør- og resepsjonsfaget – hvor han senere ble faglærer. Det gjorde Svein Arild til nordlending for livet, om noen i hans nærhet skulle ha vært i tvil om det. Det gjorde ham også til hotell-junkie, selv om han en kort periode i ungdomsårene trodde han skulle bli journalist.

Frokostkokk og opprører

– Det var planen en periode, jeg var fenget av journalistikk og foto. Men så fikk jeg jobb som byssegutt på MS Finnmarken, og hadde utrolig flaks: Kokken ble syk, og jeg måtte ta over jobben som frokostkokk på Hurtigruten – bare 16 år gammel. Det var sommer og fullt trøkk, og jeg syntes det var helt fantastisk!

En bivirkning var at unge Svein Arild ble grundig skolelei. Han sluttet på gymnaset etter syv-åtte måneder, uten den store dramatikken rundt akkurat den beslutningen.

– I ettertid tror jeg både rådgiverne og lærerne var fornøyd med den avgjørelsen, ettersom jeg ikke var noen spesielt lærevillig elev. Og så er jeg jo nord-norsk… De som kjenner meg vet at jeg ikke har problemer med replikkveksling, for å si det sånn. Jeg var frekk i kjeften, og politisk langt til venstre. I dag kan jeg vel trygt innrømme at jeg tok feil – også politisk. Men du vet hva man sier: «Den som ikke er radikal i sin ungdom, eier ikke hjerte. Og den som ikke er konservativ på eldre dager, eier ikke hjerne»…

Snømåker og hovmester

Svein Arild forlot gymnaset, til glede for både seg selv og sine omgivelser. Og ganske umiddelbart satset han på en ny karrière som… snømåker!

– Jeg hadde jobben med å måke snøen av kommunale tak. Men av helt naturlige årsaker ble det en ganske kortvarig karrière – snøen forsvinner jo etter hvert!

Da det ikke var mer kommunal snø igjen å måke, begynte Svein Arild på kokkeskole. Og denne gang var det en langt mer lærevillig elev som satte seg på skolebenken.

– Jeg trivdes fra første dag. Hadde ingen andre ambisjoner enn å bli en best mulig kokk, og slukte alt jeg kom over av kokebøker, døgnet rundt. Heltene var de beste kokkene i Norge – dette var på en tid da de beste kokkene begynte å gjøre seg bemerket.

Etter avtjent militærtjeneste fikk Svein Arild jobb som hovmester på Tostrupkjelleren, en jobb han muligens ikke var helt kvalifisert for.

– La meg si det sånn: Jeg jukset i alle fall ikke med CVen, for jeg leverte aldri noen CV. Men jeg overdrev nok mine evner som servitør en smule. Jeg var 21 år gammel, og snittalderen på servitørene var 45. Hvem som ledet hvem kan nok absolutt diskuteres… Jeg var der i et år og hadde en krevende, men artig tid.

Skolegutt og ryddegutt

Tostrupkjelleren var en fargerik opplevelse, ikke minst takket være det legendariske klientellet. Men etter et år som hovmester valgte Svein Arild skolebenken igjen. Det ble fire år på hotellhøyskolen i Stavanger. Men tro bare ikke at den geskjeftige nordlendingen holdt seg i ro av den grunn.

– Jeg jobbet ved siden av studiene, på City Bistro som servitør og Victoria Hotell som banketthovmester.

Etter studiene ble han tilbudt jobb som direktør på hotellet der han tidligere hadde vært kokkelærling, Viking Nordic Hotell i Harstad. Dette var i 1993, rett etter at den første oljebølgen i Nord-Norge hadde sluknet, og det var tøffe tider i hotellbransjen.

– Jeg måtte kjøre en full turnaround på hotellet. Det var en krevende periode, men jeg hadde en bra ledergruppe og en sterk og trygg leder i Sverre Utvåg i ryggen. Vi klarte å snu skuta. Senere måtte jeg gjøre den samme snuoperasjonen på Sortland, med samme metodikk. I Harstad fikk jeg for øvrig min første erfaring med hvordan media opererer, etter at jeg hadde sagt opp 40 prosent av staben.

Svein Arild er døv på det ene øret, og akkurat da en fotograf skulle ta bilde av ham, ringte telefonen.

– Bildet viser meg med ansiktet vendt halvveis bort, med nesa mot taket. Jeg måtte jo bare vri meg for å få røret mot riktig øre, men det bildet brukte de ved hver eneste anledning etterpå. Det var en tøff, men lærerik periode.

Scandic-mann

Etter to år som direktør for Viking Nordic skulle Scandic ha ny direktør til sitt hotell i Stavanger, og valget falt på Svein Arild.

– Med det kom jeg for første gang inn i et mer internasjonalt hotellmiljø, i og med at Scandic hadde hoteller i 11 land. Og jeg fant ut at det var et fantastisk system å jobbe i. De er opptatt av læring og utvikling for de ansatte, og systemet bød på mange muligheter som for eksempel en egen business school. Jeg fråtset i alt dette.

Fra den faglige fråtsingen i Scandic bar det imidlertid igjen tilbake til Nordic, denne gang som driftsdirektør for Nordic-hotellene. Men oppholdet varte ikke så lenge – allerede etter halvannet år ringte Scandic igjen. Denne gang ville de ha Svein Arild som direktør for franchisevirksomheten i Norden.

– Etter hvert ble jeg også salgs- og markedsdirektør i Scandic Norge og jeg fikk lære meg masse om salg, som jeg alltid har vært opptatt av. Det var et sterkt nordisk kollegium, og spennende å jobbe med ekspansjon via franchise.

Kloster-forstander

Tre år gikk, før Knut Kloster jr. ønsket den dyktige hotellmannen inn i sin kjede Det Virkelig Gode Liv.

– Jeg ble invitert i en middag med Knut, sammen med ganske mange andre. Men det var først et godt stykke ut i middagen at jeg skjønte at dette egentlig var et jobbintervju, og at de andre som var tilstede skulle vurdere meg ut fra sine fagfelt og vinkler. Det gikk i alt fra forretningsforståelse via mat og vin til kunst, smiler han.

– Men kanskje skulle han ha invitert enda flere i middagen, for det endte ikke bra. Jeg fikk jobben som ansvarlig for Det Virkelig Gode Liv, men ikke så veldig lenge etterpå fikk jeg sparken for første og siste gang i mitt liv. Vi så nok ikke likt på alle saker, Knut og jeg. Men vi klarte å håndtere det på en ryddig og ordentlig måte, og jeg snakker godt med ham i dag.

For første gang i sitt liv sto Svein Arild uten jobb – uten noe å gå til. Men selvsagt varte det ikke lenge før noen skjønte hvilken kapasitet som var ledig på markedet.

Legionella-kriger

– Jeg fikk en telefon fra Radisson, hvor jeg kjente folk. Dette var i 2002, og de trengte noen til å foreta en snuoperasjon i Stavanger etter ringvirkningene av «nine eleven». Det dreide seg om tre hoteller – Atlantic, Royal og Park Inn, og jeg ble ansatt som city general manager for disse.

Svein Arild skulle foreta en klassisk snuoperasjon, men denne gang fantes det en ekstra ad-on:

– På Atlantic hadde man forårsaket et legionella-utbrudd i byen, og jeg måtte også håndtere ettervirkningene av dette. Det var en ubehagelig oppgave, hvor jeg blant annet stiftet nærmere bekjentskap med Dokument 2. Men det var viktig å få fram at hotellet hadde håndtert dette så godt de kunne. Jeg måtte jo forsvare hotellet i etterkant, selv om jeg selv ikke hadde vært der da alt dette skjedde.

Sammen med fagforeningene måtte Svein Arild nedbemanne nesten 100 personer for å få kostnadene ned mot det inntektsnivået det var mulig å oppnå. I ettertid ser han at begge de to snuoperasjonene han har vært med på har forberedt ham på integrasjonen av Rica i Scandic-kjeden.

– Det kreves tempo og stor tydelighet, sier han.

Nordic-mann

Svein Arild ble i Stavanger i halvannet år, men visste hele tiden at han ikke ønsket å bosette seg i byen på permanent basis.

– Så da de ringte meg fra Nordic Choice, takket jeg ja til jobben som administrerende direktør på Royal Christiania – dengang det største hotellet i kjeden, bygget til OL i 1952. Jeg startet der høsten 2003, og det gikk et år og tre måneder før Petter og Torgeir mente jeg var moden for en jobb i konsernledelsen i Nordic Choice.

I januar 2005 begynte Svein Arild i jobben som brand-direktør for Clarion Collection Hotels. En jobb han hadde i seks år, i en periode preget av sterk ekspansjon.

– Jeg hadde ansvaret for Norden, hvor vi hadde 26 hoteller da jeg startet. Da jeg dro etter seks år, var det 42. Omsetningen var doblet fra 500 millioner til en milliard, men det viktigste var at resultatet hadde forbedret seg sterkt. Det var en fantastisk tid, det å få bygge et brand fra scratch og ekspandere med brandet – som jo gjør det bra den dag i dag. Jeg hadde seks-syv flotte år i Nordic Choice, og årsaken til at jeg dro videre var ikke annet enn faren for å begynne å snu bunken.

Kjedebygger

Det var en posisjon ledig på toppen av Scandic Norge. Svein Arild Steen-Mevold tok jobben, og begynte i februar 2011. Da besto beholdningen av 14-15 hoteller.

– Jeg hadde lyst til å bringe Scandics posisjon til et annet nivå, og hadde en eier i EQT som var villig til å satse. Og disse snart fem årene i Scandic har vært et eventyr. Selv før kjøpet av Rica ekspanderte vi kraftig, men det toppet seg selvsagt med kjøpet. Et artig poeng er det forresten at Rivelsrud også startet sin karrière i Nordic, så jeg har kjent familien gjennom mange år. Prosessen startet med at Rivelsrud tok kontakt med oss. Han ville selge – og han ville selge til oss, og ingen andre. På et vis hadde det kanskje vært bedre om det var flere som sloss om selskapet for å finne riktig pris, men vi tok utgangspunkt i driftsmarginen. Vi lå høyere der, og fant grunnlaget for et godt synergicase.

Forhandlingene mellom Scandic og Rica foregikk i den største hemmelighet, og kun et fåtall mennesker visste at den i det hele tatt foregikk.

– Det var en utrolig spennende tid, hvor vi virkelg la hodet på blokka. Men det viste seg raskt at Scandic og Rica var en virkelig god match. Vi la kartene av de to kjedene over hverandre i en powerpoint, og det bildet som viste seg var egentlig alt vi trengte. Scandic var sterke i Norden, og ikke like sterke i Norge. For Rica var det motsatt. Vi har fått ut effekten av de synergiene vi så lå i selskapet, og både vi og Rivelsrud-familien ble fornøyde med handelen, og kjøpet et faktum. Men reisen er ikke ferdig, først om tre år skal alle deler være på plass.

Junkie

Fremtiden kan ikke Svein Arild Steen-Mevold si så mye om. Ikke nå, når Scandic skal noteres ved Nasdaq-børsen i Stockholm og det stilles nye og strengere krav til informasjon rundt selskapet. Men at han tror på selskapet han i høy grad har vært instrumentell i å bygge opp, viser han med all tydelighet når han investerer 750 000 kroner av egen lommebok i selskapets aksjer på vei mot børs.

– I den prosessen vi har vært gjennom har vi vært åpne – og tydelige. Vi har kalt en spade for en spade. Det mener jeg har vært nøkkelen til suksess. Medarbeiderundersøkelser viser at våre ansatte er mer fornøyd i dag enn de var før Scandics kjøp av Rica, og det er vi stolte av – samt det faktum at det ikke skiller nevneverdig i resultat om den ansatte kom fra Scandic eller Rica.

Han har mye å være stolt av selv, rappkjeften fra nord. Han har gått veien fra byssegutt og snømåker til leder for 82 hoteller, pluss to HTL by Scandic. Svein Arild Steen-Mevold har prøvd alle funksjoner på gulvet i hotellbransjen, og nesten alle funksjoner på veien opp til toppen.

Man kan bli hotell-junkie av mindre.

Fakta
Navn:
Svein Arild Steen-Mevold
Stilling: Administrerende direktør for Scandic Norge
Alder: 48
Sivilstand: Gift med Marit, tre barn – og verdens lateste hund, en liten cavalier king charles. «Mulig det er én hjernecelle der… Til gjengjeld har vi en meget intelligent katt som går i sitt 15. år.»
Bosted: Ullern, Oslo
Fødested: Født på det gamle Rikshospitalet i Oslo, men flyttet til Mosjøen hvor han vokste opp.
Utdannelse: Fagbrev som kokk fra Viking Nordic i Harstad, senere hotellhøyskole med bachelor i service management i Stavanger.
Hobbies: Trimmer tre ganger i uken, og trives best med familien og gode venner. Ivrig lesehest – aldri fagstoff, men ellers alt fra John Irving (fra da han var yngre) til Tore Renberg og Lars Saabye Christensen. «Roy Jacobsens Seierherrene er for meg det beste av to verdener – Nord-Norge og Oslo. En undevurdert politisk forfatter er også Reiulf Steen: Den generasjonen tenkte samfunnsoppbygging langt utenfor seg selv. I dag er det lett å peke på det man ikke har, fremfor alt vi har fått.»
(Meget) kort CV: Fra gulv til tak i hotell.

Share.

About Author

Tom Andersson

Redaktør, Reis og Travel News, [email protected]

Comments are closed.