Mot rekordår for cruise i Norge

Mye tyder allerede på at 2017 blir et toppår for norske cruisehavner, med en økning på 4,3 prosent sammenlignet med fjoråret.

0

Interesseorganisasjonen Cruise Norway melder om økende antall cruiseanløp, en lengre cruisesesong og nærmere tre millioner tilreisende dagsturister til Norge i løpet av 2017.

Cruiseturistene som kommer til Norge utgjør faktisk én tredel av alle utenlandske besøkende til Norge i løpet av et år, og ferske tall fra Kystverket viser at i 2016 var det cirka 658 000 unike cruisepassasjerer til Norge, et tall som ventelig vil øke inneværende år sammenlignet.

– Hvis du tenker på at et gjennomsnittlig cruise varer i 4,5 dager, får du cirka tre millioner dagsturister til Norge i løpet av 2017. Det er høye tall, sier Sandra Diana Bratland i Cruise Norway, en interesse-organisasjon der medlemmene består av norske havner, norske destinasjonsselskaper, attraksjoner, agenter og andre som har tilknytning til den innkommende cruiseindustrien i Norge.

Rundt 40 cruisehavner er medlemmer i Cruise Norway, som utgjør rundt 90 prosent av alle cruisehavnene i Norge

Flere havner opplever en ekstrem oppgang. Det kan det være mange årsaker til.

– Eidfjord har faktisk hatt en økning i antall passasjerer på over 60 prosent. Det er ekstremt mye, og kan skyldes at et rederi plutselig har fått øyene opp for nettopp denne havna og sender en mengde anløp dit. På samme måte ser vi at hvis det er en større nedgang kan det være et rederi som av forskjellige årsaker har valgt å trekke ut alle sine skip, sier hun.

Tromsø havn har en økning på hele 40 prosent. Sammen med Eidfjord skiller byen seg veldig ut. Bratland presiserer at mye handler om god markedsføring. Hvis havnene leverer et bra produkt når skipene ankommer havnen, vil de komme tilbake.

– I 2016 hadde vi 1809 cruiseanløp til Norge. I 2017 forventes 1887 anløp til Norge. Det tilsvarer en økning på 4,3 prosent. Passasjerene er flere og skipene større, sier Bratland videre.

Hun legger til at trenden på nybygg av cruiseskip er at de er større enn før.

10-på topp cruisehavner*

 1. Bergen
 2. Stavanger
 3. Geiranger
 4. Flåm
 5. Ålesund
 6. Oslo
 7. Olden
 8. Tromsø
 9. Nordkapp
 10. Eidfjord.
 • Det er litt over 40 cruisehavner i Norge. Ti på topp-listen er beregnet utfra antall passasjerer, og Bergen troner øverst på listen med sine 510.000 passasjerer. Men det er Eidfjord som har hatt størst økning fra 2016
Share.

About Author

Bjørn Moholdt

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.