Virus-epidemi gir reise-endringer

Reisebransjen frykter at virusepidemien endrer nordmenns reisevaner. Så langt er konsekvensene relativt beskjedne.

0

– Vi ser tendenser til at etterspørselen er noe lavere etter reiser med kort tid til avreise, pressekontakt Marie-Anne Zachrisson i Ving Norge til økonomi-nettstedet Børsen.

SAS-tap

Viruskarantenen på Tenerife utløste et skred av bekymrede henvendelser til reiseoperatøren.

Finn Reise har registrert flere interessante endringer som muligens kan forklares med virusfrykt.

– Vi ser at Bangkok, som har vært på topp-2-lista vår i 15 år, nå har røket ut. Etter 18 prosent nedgang de siste to ukene, er Bangkok nede på femteplass av de mest populære reisemålene. På den annen side har London på samme tid økt med 20 prosent. Dette er såpass store endringer at det ikke er tilfeldige utslag, sier kommersiell direktør Terje Berge.

I tillegg registrerer Finn Reise økt salg innenriks.

– Totalt i volum har vi tre-fire prosent økning sammenliknet med et år tilbake. Det meste av økningen kommer innenriks. Også reiser til Alicante, Gran Canaria og Málaga gikk veldig bra i forrige uke. Men det store bildet forteller at folk flyr mer nært, sier han.

Berge mener virus-epidemier som det vi ser brer seg ikke er bra for reiselysten.

– På den annen side vet vi at det alltid skjer noe i reiseliv, og vi har vært gjennom dette før med sars og liknende. Utfordringen nå er usikkerheten og varierende informasjon, sier Finn Reise-direktøren.

I forbindelse med sitt kvartalsresultat melder SAS et tap direkte knyttet til corona-viruset på 193 millioner kroner. En rekke flyvninger til Beijing og Shanghai er kansellert. For øvrig merker ikke flyselskapet noen større endring.

At smitten brer seg er ikke godt nytt for internasjonalt reiseliv, som nå nærmer seg høysesong.

Viktige kinesere

Norge har de siste årene hatt en sterk vekst av reisende fra Kina. Ifølge tall fra SSB utgjorde kinesere 6,2 prosent av de totale utenlandske overnattingene i Norge i 2019.

Hotellnæringen i Norge har i gjennomsnitt en driftsmargin på null. Hvis seks-syv prosent prosent av utenlandsmarkedet faller bort kan dette få store konsekvenser for en bransje med små marginer, ifølge en pressemelding fra NHO Reiseliv.

— Det kan bli tøft for mange hvis dette vedvarer. Dersom virusutbruddet blir langvarig og treffer sommersesongen vil effektene bli større ettersom kineserne er en viktig gruppe av utenlandske turister i Norge. I verste fall kan det føre til konkurser, sier kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merete Habberstad.

Ifølge SSB var det 25 millioner hotellovernattinger totalt i Norge i 2019. Av disse utgjorde kinesere 1,75 prosent. Dette er totalt 437 761 gjestedøgn.

Etter utbruddet av coronaviruset ble det innført utreisenekt for kinesiske turistgrupper til andre land, også til Norge.  

—Vi har fått rapporter om at det er avbestillinger, men det er foreløpig små tall. Det er primært større kinesiske reiseselskap som har kansellert opphold, avslutter Habberstad.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.