Vil sende hele MAX-regningen til Boeing

Norwegian ønsker ikke å ha noen tap ved at selskapets 737 MAX-fly står på bakken og kommer til å sende hele regningen til leverandøren Boeing. For det kan god stund før flyene kommer i luften igjen.

0

Det opplyser kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til E24.

– Vi kommer til å sende hele regningen til Boeing. Norwegian skal ikke ha noen økonomisk belastning for at et helt nytt fly ikke kan brukes i trafikk, sier kommunikasjonssjefen.

Han mener flyselskapet har juridisk grunnlag for dette, selv om amerikanske myndigheter eller Boeing selv ikke har tatt avgjørelsen om å sette flyene på bakken.

– Ja, det mener vi. Dette er en helt ny flytype og man må forvente at den kan benyttes i kommersiell trafikk uten forsinkelser, sier Sandaker-Nielsen.

Og situasjonen kan vedvare lenge.

– Det kan ta måneder før de kommer i lufta, mener den svenske flyeksperten Hans Kjäll.

– Hvor lenge flyene vil holdes på bakken er vanskelig å vite, sier Kjäll.

Han tror man innen et par dager vil få svar på årsaken til søndagens flystyrt i Etiopia, der 157 mennesker mistet livet. Men det kan drøye måneder før en utredning er helt klar og eventuelle feil er utbedret, mener han.

– Det betyr at disse flyene kan bli stående på bakken i lang tid, sier Kjäll.

Ikke bare de reisende rammes. Reaksjonene på dødsulykken og at fly av typen Boeing 737 Max 8 settes på bakken, har fått Boeings aksjekurs til å falle.

– Boeing er underlagt hardt press, ikke minst økonomisk, sier Kjäll.

350 fly av denne typen er i bruk på verdensbasis. Boeing har dessuten fått bestillinger på 5 111 fly som ennå ikke er levert. Det er uklart hva slags garantiordninger selskapet har og hva konsekvensene blir å lengre sikt, mener flyeksperten.

– Men det kommer til å ta tid før man har tatt igjen det tapte. Virkningene kommer til å bli langvarige, sier han. (NTB)

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.