Vi bruker mer – restaurantene tjener mindre

Vi bruker stadig mer penger på restaurant. Samtidig er det få av Norges Michelin-restauranter som tjener store penger.

0

Til sammen hadde Michelin-restaurantene ifølge økonominettstedet E24 inntekter på 128,3 millioner i 2017, opp fra 120 millioner i 2016, noe som også var en økning fra 2015.

Men årsaken til at tallet øker handler ikke om at restaurantene øker omsetningen dramatisk år over år, men at flere restauranter får utdelt stjerne.

Norges eneste restaurant med tre stjerner, Maaemo, så for eksempel omsetningen falle fra 23,4 millioner kroner i fjor til 22,5 millioner kroner i år. Samlet hadde stjerne-restaurantene et resultat etter skatt på 5,7 millioner, hvor en av restaurantene, Statholdergaarden, sto for over halvparten av dette beløpet.

Bent Stiansen driver Statholdergaarden som har hatt Michelin-tittelen lengst her til lands, og fikk i år stjerne for 20. året på rad.

– De ti siste årene har vi i snitt hatt et resultat på 7–8 prosent av omsetningen, noe vi er godt fornøyd med, sier Stiansen til E24.

Han tror mange feilaktig tenker det er enkle penger å tjene i restaurantbransjen, og at toppnivået på restauranter i Norge kommer til å forbli lavt.

– Det koster utrolig mye å investere i den standarden vi ønsker å holde, og det er det færre som gjør.

Tall viser at serveringsbransjen vokste med fem milliarder kroner (opp åtte prosent) fra 2016 til i fjor. Omsetningsveksten i kroner er større enn både nettmat, bensinstasjoner og dagligvarebutikker – til sammen.

Virkes leder for reise, kultur og servering, Line Endresen Normann, mener denne trenden vil fortsette.

– Det er et stort press i bransjen, men så lenge konkurransen er sunn er dette bare positivt, sier hun.

Stiansen sier økningen i restaurantbransjen også drypper på de dyreste restaurantene.

– Vi merker denne oppgangen, nordmenn har generelt fått bedre råd, og mange bruker overskuddskapital på å spise ute, sier han til E24.

I reisepulsundersøkelse for 2018 sier 45 prosent av de spurte restaurantene Virke snakket med, at de opplevde høyere omsetning i 2017 enn året før. Hele 71 prosent venter at 2018 vil bli bedre enn 2017, og kun 14 prosent forventet lavere omsetning.

Til tross for veksten tror Stiansen at man går mot en tøff høst for mange restauranter, etter en varm sommer som ikke taler i favør av restaurantbransjen.

– Ifølge en teknisk analyse fra første halvår levert av leverandørindustrien, har man solgt syv-åtte prosent mindre varer i Oslo, så det er helt klart at mange har hatt en tøff sommer, sier Stiansen, som selv hadde en god sommersesong.

Han tror også flere huseiere nok har hatt litt for stor investeringsglede de siste årene.

– Mange tror nok at restauranter blir større pengemaskiner enn hva de faktisk ender opp med å bli.Michelinb

Michelin-guiden
* Norge har per i dag seks stjernerestauranter: Maaemo (tre stjerner), samt Statholdergaarden, Kontrast, Sabi, Ree-Naa og Galt (alle én stjerne).
* Den første Michelin-guiden kom i 1900 og ble produsert på initiativ av dekkprodusenten Michelin. Formålet var å vise bilister rundt på veiene, med informasjon om overnattings- og spisesteder og servicestasjoner, og dermed gjøre det lettere å bruke bilen som transportmiddel.
* I dag betyr én stjerne at det er en «eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori», to stjerner betyr at den er «verdt en omvei», mens tre stjerner at restauranten er «verdt en reise i seg selv».
* Restaurantene besøkes av anonyme inspektører en eller flere ganger over en periode på flere måneder. Inspektørene har ofte utdannelse og erfaring fra restaurant- eller hotellskoler.
Kilde: Michelin

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.