«Syden-metoder» under lupen

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen utelukker ikke lovendringer knyttet til tvilsomme provisjoner i reiselivet.

0

Han vil nå skaffe seg oversikt over problemet.

Bakgrunnen er at flere medier i sommer skrev om butikker som ble forbigått av store turistgrupper, fordi de ikke var villig til å betale. En butikkeier på Bryggen i Bergen fortalte Bergensavisen at de var tilbudt kunder mot betaling.

Geir Pollestad i Sp krever nå lovendring før neste turistsesong. Næringsministeren sier han vil utrede problemets omfang før han foretar seg noe.

– Jeg skjønner godt at næringsdrivende ikke ønsker å betale ekstrabeløp for at turister skal komme innom, men om det skal bli ulovlig er jeg mer usikker på, sier Røe Isaksen til E24.

– Det første vi må gjøre er å danne oss et bilde av utbredelsen, og hvordan dette skjer i praksis. Jeg er i utgangspunktet åpen for å endre regelverket, men vi kan ikke innføre lovforbud basert på oppslag i Dagens Næringsliv, sier statsråden.

– Vi må få en vurdering av dagens regelverk, samt en juridisk vurdering av eventuelle regelendringer.

Røe Isaksen, som også er konkurranseminister og «turistminister», vil be departementets konkurranseavdeling vurdere lovligheten opp mot dagens regelverk.

Ifølge Isaksen er ikke dagens praksis nødvendigvis i konflikt med regelverket, men det kan utformes slik at det er i en gråsone.

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv har sagt til E24 at det er forskjell på provisjon mellom to selskaper, og provisjon gitt til enkeltpersoner.

– Det er tilfeller hvor dette åpenbart er ulovlig, der det er snakk om penger under bordet for eksempel, sier Røe Isaksen – og påpeker at i disse tilfellene finnes det allerede anvendbare regler.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.