Spår flykaos i sommer

Mer flytrafikk, flere turister, overfylte flyplasser og for få flyveledere er blant grunnene til at erstatningsselskapet Airhelp forventer flykaos i Europa i sommer.

0

– I ferien bør man velge de mest punktlige flyselskapene, mener Airhelps landssjef i Norge, Andreas Hermansson.

Juli måned 2018 gikk inn i bøkene som en av tidenes mest kaotiske perioder for flytrafikken i Norge og Europa. Økende flytrafikk, overfylte flyplasser og mangel på piloter og flyveledere førte til at flyselskapene fikk store utfordringer med å følge sine tidtabeller. Bare i løpet av juli måned ble hele 600 flyvninger kansellert eller langtidsforsinket i eller fra Norge, noe som rammet godt over 53 000 passasjerer.

Det var en femdobling av antallet berørte flyvninger fra juli 2017.

Det internasjonale flyerstatnings-selskapet og lufttrafikk-eksperten AirHelp har analysert årets flytrafikk, og i sin prognose for sommeren 2019 har ikke Andreas Hermansson tro på at årets fellesferie blir noe enklere for flyreisende nordmenn.

– Det er lite i vår omfattende flystatistikk som viser noe tegn til bedring. Tvert imot sliter selskapene og flyplassene med de samme utfordringene som i fjor, noe som betyr at reisende nordmenn må belage seg på lang ventetid og hyppige kanselleringer i sommer, sier Hermansson.

Airhelp forventer at flere titalls tusen nordmenn vil bli rammet av flyproblemer på reiser både i Norge og resten av Europa i sommer.

– Europeisk luftfart befinner seg i en svært vanskelig situasjon – en situasjon som må løses så raskt som mulig. Ansvaret ligger hos flyselskapene og flyplassene – samt på flyveledersiden. Nå må det tas grep for å komme ut av den negative trenden flytrafikken er inne i, sier Hermansson.

«AirHelp Score», som er verdens største rangering av flyselskaper og flyplasser, viser i år at det er det store forskjeller på flyselskapenes OTP (On-Time Performance). Hermansson mener det  sommer blir viktigere enn noen gang å velge de mest punktlige flyselskapene.

– Mange velger ofte rimeligste selskap, men det kan lønne seg å velge et av de mer punktlige flyselskapene i perioder med mye forsinkelser. Det finnes utallige eksempler på flyreisende nordmenn som får sommerferien spolert på grunn av flykanselleringer, forsinkelser eller tapt bagasje – noe som også kan ha store økonomiske konsekvenser, sier Hermansson.

De minst punktlige flyselskapene med trafikk i eller fra Norge:

Flyselskap              Prosent kanselleringer og forsinkelser

Finnair                        28,7

SAS                             24,0

KLM                            23,9

LOT – Polish air          23,7

Aeroflot                      19,9

Norwegian                  19,3

De mest punktlige flyselskapene med trafikk i eller fra Norge:

Flyselskap              Prosent kanselleringer og forsinkelser

Widerøe                              6,7

Wizz Air                              7,1

Ryanair                               8,4

Air Baltic                            10,2

Air France                          12,2

Airhelps tips til flyreisende i sommer

* Når du planlegger hele reisen – ta høyde for at flyreisen kan være forsinket

* Beregn god tid da trafikken er unormalt stor på flyplassene

* Ta med forfriskninger, lesestoff og spill.

* Begrens håndbagasjen da flyene gjerne er fulle

* Om mulig, velg et pålitelig flyselskap og reis så tidlig på dagen som mulig. Statistisk gir dette mindre sjanse for å bli rammet av forsinkelser.

* Gjør deg kjent med dine rettigheter dersom flyet blir forsinket

* De mest og minst punktlige flyselskapene

Her er Airhelps oversikt over de mest og minst punktlige flyselskapene som opererer i eller fra Norge (kun rutefly – ikke charterfly). Flyselskapene er målt på antall forsinkelser og kanselleringer, og er et utvalg av selskaper med mer enn 300 flyvninger fra norske flyplasser de siste fem månedene (1.1.2019 t.o.m. 31.5.2019):

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.