Skal fjerne alle engangs-produkter

Det delvis norskeide cruiserederiet Royal Caribbean Cruises Ltd. stanser bruken av plastsugerør innen utgangen av 2018, som et første skritt mot å kutte all bruk av engangsplast.

0

Alle 50 skip i Royal Caribbean-flåten (RCL) vil gå inn i 2019 uten plastsugerør. Tiltaket er en del av RCL-konsernets program for å avslutte bruk av engangsplast om bord på alle sine skip. Dette gjelder for alle fartøyene i RCL-konsernets datterselskaper, som Royal Caribbean International, Celebrity Cruises og Azamara Club Cruises.

I tillegg innføres tiltaket i felleseide selskaper som TUI Cruises og Pullmantur Cruceros.

Overgangen fra plast til andre miljøvennlige engangsprodukter har allerede begynt om bord på cruiseskipene til RCL-konsernet. Gjestene ombord har i over ett år allerede måtte spesifikt be om å få et sugerør av plast hvis de ønsker det. Plastsugerør kun på kundeoppfordring blir nå erstattet med et totalforbud, og passasjerene får nå i stedet et sugerør laget av papir. Kaffetørste gjester vil også snart få se at all bruk av plast forsvinner fra serveringen som erstattes med Forrest Stewardship Council-sertifiserte rørepinner. Drinkene fra barene ombord vil fremover bli servert med drinkpinner laget av bambus.

– Rene og sunne hav er først og fremst avgjørende for kloden vår, og dernest en forutsetning for at vi også fremover skal lykkes som selskap, sier Julie Ødegaard, administrerende direktør i det delvis norskeide RCL Cruises i Norden.

– I over 25 år har vårt eget «Save the Waves»-program hatt som mål å redusere bruk, gjenbruke og resirkulere alt vi kan. Det å fjerne plastsugerørene fra serveringen fullstendig, er et viktig steg i samme retning, sier Ødegaard.

Plastsugerør og rørepinner i plast er de første engangsproduktene i plast som forsvinner fra serveringsstedene om bord. Dernest rettes fokus mot fjerning av alle engangsprodukter av plast for alt fra ketchup til sennep og majones, til plastkopper og plastposer. En full gjennomgang og revisjon av plastbruken om bord i konsernets fartøy er langt fremskredet, og planen med hvordan man skal fjerne engangsprodukter i plast ferdigstilles i faser frem mot 2020.

Helt siden 1992 har RCL-konsernets eget «Save the Waves»-program hatt som formål å føre bestepraksisprinsipper for bærekraft ut i flåten av cruiseskip, blant annet med resirkuleringssentre om bord med makulerings- og pressemaskiner for papiravfall samt pressmaskiner for glass, tinn og aluminium. Målet har vært å minimere avfallsvolum gjennom gjenbruk, resirkulering og forbrenning.

RCL-konsernet har implementert programmet for samtlige av sine fartøy som går til havner med kapasitet til å motta slikt avfall. For den øvrige flåten er gjennomsnittlig avfallsmengde redusert til mindre enn en halv kilo per person per dag, noe som tilsvarer kun en åttendedel av det amerikanske fastlandsgjennomsnittet.

 

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.