Rekord-stor Sverige-trafikk

Den varme sommeren har bidratt til rekordmange norske overnattinger i Sverige hittil i år. Bare i juli måned overnattet ferierende nordmenn over 1.4 millioner ganger på den andre siden av grensen.

0

Rekordmange nordmenn la årets sommerferie til Sverige. Årets tall fra de siste syv månedene indikerer nærmere 2,6 millioner gjestenetter fra norske besøkende. I løpet av våren og sommeren har antallet overnattende nordmenn på ferie i Sverige steget med syv prosent sammenlignet med i fjor. De store vinnerne er Västsverige og Norrbotten i Nord-Sverige.

Besøksboom

Västsverige, med norske favoritter som Bohuslän-kysten og Göteborg, står for over 900 000 av overnattingene. Mellom 1. januar og 31. juli var det 45 000 flere gjestedøgn fra Norge i denne regionen sammenlignet med i fjor.

En stor del av disse var i feriemåneden juli, hvor antallet lå på 440 000. Det er nesten 20 000 flere enn i juli i fjor.

Favoritten Bohuslän, også kalt «svenskekysten», trakk flest norske feriegjester med over 7,5 prosent flere overnattinger. Den mest populære boformen var camping som hadde en stigning på 12 prosent flere gjestedøgn.

I Strömstad viser nye tall at nesten 70 prosent av alle registrerte campingbesøkende var norske. Sotenäs kommune sine campinger opplevde også en besøksboom fra Norge, med over 50 prosent flere campingovernattinger.

Sotenäs kan blant annet friste med velkjente ferieperler som Smögen, Kungshamn og Hunnebostrand. 

 – Det er tydelig at det varme og solfylte været påvirket hvordan nordmenn valgte å feriere i sommer. Det er i hovedsak strandnær ferie med sol og bad som lokket, mens byferie har gått litt tilbake, sier Thomas Johansson, landssjef i Visit Sweden i Norge.

Norrbotten i Nord-Sverige hadde en økning på hele 37,3 prosent første halvår 2018, med over 90 000 flere overnattinger. En av grunnene til dette kan være at Nord-Norge hadde en forholdsvis kald forsommer, sammenlignet med øvrige deler av landet og Sverige.

 – I Troms og nordover var det i motsetning til andre deler av Norge både regn og kulde tidligere på sommeren. Vi tror at det er en av hovedgrunnene til at enda flere nordlendinger tok turen noen timer sørover og over grensa, for å få oppleve det vi kan kalle «Nordlendingens Sydenparadis». På den svenske østkysten kommer det varme vinder inn fra havet som gir et behagelig klima, og lange sandstrender som lokker til sydenferie med sol og bad, sier Thomas Johansson.

Ny rekord i høst?

Dalarna i midt-Sverige hadde en oppgang på 7,1 prosent de første syv månedene i 2018. Regionen er kjent for sin tradisjonelle midtsommerfeiring, kunsthåndverk, kultur, og flotte campinger ved vannet, som Leksand strand og Orsa camping.

Värmland, kun et par timer med bil fra Oslo og Akershus, er en annen region som også øker. Värmland gikk opp seks prosent, med over 17 000 flere norske overnattinger mellom januar og juli.

Örebro mellom Oslo og Stockholm ser også en stadig økning av besøkende. Mellom januar og juli steg statistikken med 12 prosent – 52 164 gjestenetter – fra norske besøkende. Tall fra Örebro viser også at alt flere nordmenn tar turen til Örebro i høstferien, og alt tyder på at det samme kommer til å skje i år.

Fakta

Statistikken baserer seg på overnattinger på hotell, vandrerhjem, campingplasser og hyttebyer. I tillegg kommer alle de turistene som innkvarterer seg på private hytter, båter eller telt, og de millionene med nordmenn som drar til Sverige på dagstur.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.