Ryanair-ansatt fikk sak avvist

Moss tingrett ville ikke behandle søksmålet om usaklig oppsigelse av en Ryanair-ansatt. Den mener saken hører hjemme i irsk rett.

0

I kjennelsen heter det at «hans bakketjeneste på Rygge kan etter rettens vurdering ikke ansees som representativt for hans ansettelsesforhold i sin helhet. Retten finner at (den ansattes navn, red. anm.) arbeidsforhold har sin største tilknytning til Irland», melder Frifagbevegelse.no.

Rask prosess
I oktober i fjor fikk en Ryanair-ansatt sparken fra jobben som «base supervisor» på Rygge flyplass i Østfold. Ifølge flyselskapet hadde Handel og Kontor (HK)-medlemmet brutt arbeidsreglementet ved å ha instruert mannskapet om å endre opplysninger om salg av telefonkort, samt å ha én dags ulegitimert fravær fra jobben. Den ansatte, som er ungarer, avviser anklagene.

I mars stevnet HK Ryanair for retten på vegne av sitt medlem. Forbundet hevdet av oppsigelsen var ugyldig, fordi den ikke er gitt på korrekt vis. Medlemmet skal ha fått én dags varsel på å stille på et møte i Irland, uten å få vite hva det dreide seg om. Han fikk ikke anledning til å ta med seg noen på møtet. Det var her han ble forelagt beskyldningene mot seg. Kort tid senere fikk han sparken fra flyselskapet.

Flyselskapet protesterte imidlertid på at saken skulle gå for norsk rett. Ryanair mente saken eventuelt måtte gå for irsk rett, siden selskapet er irsk. Det sto det også i mannens arbeidskontrakt. HK på sin side argumenterte med at mannen var bosatt i Norge, og hadde sin base på Rygge.

Trolig anke
– Så lenge arbeidet foregår i Norge, er det norsk lov som skal gjelde. Det er et viktig prinsipielt spørsmål. Hvis ikke denne saken kan behandles i en norsk rettsinstans, har vi altså en base her i Norge hvor arbeidsmiljøloven ikke gjelder. Slik kan vi ikke ha det. Det åpner for sosial dumping, har HKs nestleder Peggy Hessen Følsvik ifølge Frifagbevegelse.no tidligere uttalt.

Handel og Kontor er ikke overraskende uenig i rettens vurdering. Ifølge faglig sekretær Sissel Weholdt vil forbundet etter all sannsynlighet anke kjennelsen til lagmannsretten. Først når det er avgjort hvilket land saken skal behandles i, kan selve oppsigelsessaken behandles.

Skrevet av Stein Arild Iglebæk 23.08.2011 klokken 19.35

Share.

About Author

Redaktør, Discover America Magazine [email protected]

Comments are closed.