Regjeringen overlater reiselivsnæringen til seg selv

Det virker som regjeringen fremdeles ikke har tatt inn over seg hvor alvorlig situasjonen er, eller hvilke konsekvenser det vil få, om man ikke sørger for ytterligere støtte til reiselivet i 2021, heter det i en reaksjon på Statsbudsjettet fra Virke Reiseliv.

0

– Sunne virksomheter vil gå konkurs, folk vil miste jobben, det vil kunne få store konsekvenser for mange lokalsamfunn landet over, heter det videre i kommentarer fra Virke Reiselivs leder, Astrid Bergmål.

– Finansminister Jan Tore Sanner uttalte i dag at «markedet må avgjøre hvem som skal være med videre», da han presenterte regjeringens forslag til statsbudsjett. Samtidig har myndighetene stengt grensene, verdenskartet er helt rødt. Markedet er myndighetsstengt både for de som er avhengig av internasjonale gjester i Norge og de som selger reiser ut av landet. Fritidsmarkedet, forretningsmarkedet, arrangementsmarkedet, alt er så godt som borte.

– Krisen er langt fra over for reiselivet. Situasjonen som har vært krevende siden mars, blir stadig vanskeligere. Virkes siste medlemsundersøkelse fra september viser at våre medlemsbedrifter på reiseliv venter å miste 2 av 3 omsetningskroner i 2020. Vi er dypt bekymret for 2021. Forslaget til statsbudsjett svarer på ingen måte på de utfordringene næringen står ovenfor. Det foreslås 680 millioner kroner til ekstraordinære tiltak for reiselivsnæringen i statsbudsjettet for hele 2021, men dette er småpenger i den store sammenhengen. Det foreslås samtidig at momsen skal opp igjen til 12 prosent i 2021, og det ikke kommet noen lovnader om kompensasjonsordningen forlenges. Samtidig har regjeringen også foreslått å kutte 350 millioner av støtten som allerede er bevilget til reisearrangørene i forbindelse med revidert budsjett. Regjeringen overlater i realiteten reiselivsnæringen til seg selv.

– De som jobber i reiselivsnæringen trengte nå en tydelig beskjed fra regjeringen om at de vil hjelpe dem gjennom krisen, uavhengig av hvor lenge den varer. De trenger trygghet og forutsigbarhet. Dagens forslag til statsbudsjett for reiselivet er det motsatte. Her overlates reiselivsnæringen til seg selv.

– Nå setter Virke sin lit til opposisjonen på Stortinget. Det handler om tre ting: 1. Hjelpe til å dekke faste utgifter 2. Å holde kostnadene nede – momsen må holdes lav 3. Å få på plass flere tiltak som bidrar til å holde folk i jobb, i aktivitet, til omstilling og til utvikling, slik at næringen igjen er klare den dagen verdenskartet igjen er grønt. Stortinget må rett og slett hjelpe næringen å holde ut gjennom denne krisen, avslutter Astrid Bergmål..

Share.

About Author

Comments are closed.

Translate »