Radisson sier nei til hotellgigant

Den børsnoterte hotellkjeden Radisson Hospitality takker nei til budet på 40 svenske kroner per aksje fra den statseide kinesiske giganten Jin Jiang International er for lavt.

0

Det var i august at et konsortium ledet av reiselivsgiganten Jin Jiang International, eid av den kinesiske staten, ble ny majoritetseier i børsnoterte Radisson Hospitality. Da kjøpte Jin Jiang en aksjepost på vel 50 prosent fra det kinesiske konglomeratet HNA, også omtalt som verdens mest gjeldstyngede konsern. Radisson, som tidligere het Rezidor, driver blant annet Plaza i Oslo, Atlantic i Stavanger og Royal Garden i Trondheim.

Les mer her!

Shanghai-baserte Jin Jiang International eier en rekke hoteller både i Kina og Europa, har over 100 000 ansatte og hadde i 2017 inntekter på 72 milliarder kroner.

Jin Jiang betalte i høst 35 svenske kroner per aksje. Handelen utløste tilbudsplikt også for resten av aksjene eller nedsalg til under 30 prosent. Det var deretter uklart hva kineserne ville gjøre, men 12. desember ble det klart at Jin Jiang hadde økt eierandelen til vel 68 prosent etter kjøpet av en annen aksjepost som også var eid av HNA. Og samtidig kom budet på 40 svenske kroner for de resterende aksjene i selskapet. Det representerte en budpremie på 9,6 prosent sammenlignet med børskursen dagen før og priset hele Radisson Hospitality til tett på syv milliarder svenske kroner.

Radisson Hospitality ble etablert i 2012 da amerikanske Carlson Hotels (nå Radisson Hospitality Inc.) inngikk partnerskap med Brussels-baserte Rezidor Hotel Group (nå Radisson Hospitality AB). Rezidor het frem til 2001 SAS International Hotels og hadde flyselskapet SAS som majoritetseier.

Radisson driver eller har franchiseavtaler med en rekke norske hoteller som Plaza i Oslo, Royal Garden i Trondheim, Atlantic i Stavanger og Caledonien i Kristiansand.

I desember 2016 kjøpte kinesiske HNA Tourism Group Carlson Hotels og også Carlsons aksjepost på 51,3 prosent i Radisson Hospitality AB, som er notert på Stockholmsbørsen. I august i år solgte HNA aksjeposten til kinesiske Jin Jiang, og 12. desember kom den nye eieren med bud på samtlige aksjer i selskapet. Budet priser Radisson Hospitality AB til nær syv milliarder svenske kroner.

I en pressemelding 2. januar anbefaler en uavhengig komité nedsatt av styret i Radisson Hospitality aksjonærene å takke nei til budet.

Radisson-styret nedsatte da en uavhengig komité som skulle vurdere budet fra kineserne. Onsdag slår komiteen fast at budet på 40 svenske kroner er for lavt og anbefaler således aksjonærene ikke å anbefale budet.

Selskapet Rothschild & Co har gjennomført en såkalt fairness opinion og slår fast at 40 kroner er for lavt, men har samtidig ikke gjort seg opp en mening om hva som er en fair pris.

Komiteen skriver i en pressemelding onsdag at «selv om aksjeeierne anbefales å ikke akseptere budet, noterer den uavhengige komiteen som en konsekvens av budet at likviditeten i Radisson-aksjen kan komme til å bli redusert ytterligere og at eierstrukturen kan komme til å konsentreres ytterligere, hvilket kan være negativt for selskapets øvrige aksjeeiere.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.