Opplevelsesbransjen i Nordland har vokst med 280 prosent

En fersk rapport viser at opplevelsesbransjen i Nordland har hatt en sterk vekst de siste årene – en vekst som ligger langt over landsgjennomsnittet.

0

NHO Reiseliv er medarrangør av Norsk Opplevelseskonferanse, som går av stabelen i Narvik. Her lanseres ferske tall fra rapporten «Reiselivsnærings verdi», som Menon Economics har utarbeidet for NHO Reiseliv.

Rapporten viser at det har skjedd en enorm vekst i opplevelsesbransjen de siste årene:

Det er omlag 3200 opplevelsesbedrifter i Norge, som har en samlet verdiskaping på ti milliarder kroner (2017). Verdiskapingen har vokst med 170 prosent siden 2004. I Nordland er det over 230 opplevelsesbedrifter med en verdiskaping på 343 millioner kroner (2017). Det er en økning i verdiskaping på 280 prosent siden 2004.

 – Nordland har blitt et attraktivt reisemål gjennom hele året, og det er mye fordi reiselivsaktørene i denne regionen har lykkes med å utvikle og selge unike opplevelser året rundt, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv.

Reiselivsnæringen bidrar med arbeidsplasser og store inntekter til landets kommuner. I følge rapporten er personskatteinntektene fra reiseliv (4,3 milliarder) større enn fra hele prosessindustrien, som inkluderer kraftkrevende foredling av tre, metall, mineraler og ulik typer kjemisk industri (3,5 milliarder).

Inntektsskatten fra reiseliv er nesten tre ganger så høy som skatten fra sjømatnæringen (1,6 milliarder), som også inkluderer oppdrett, fiskeri og industriforedling.

I Nordland gir reiselivet nær 200 millioner kroner i personskatteinntekter til kommunene. Sjømat ligger noe høyere med 272 millioner, mens prosessindustri gir 184 millioner i personskatteinntekter til kommunene i fylket.

– Ingen reiselivsbransjer vokser mer enn opplevelsesbransjen. En ordfører som tilrettelegger for, og spiller på lag med opplevelsesbedriftene i sin region vil få flere arbeidsplasser og økte inntekter til kommunekassa, kommenterer Bjørndal.

– Reiselivet er også viktig for å skape bolyst. Det er restauranter, kafeer, kultur og opplevelser som skaper de sosiale arenaene som gjør at folk vil bli boende. En kommune uten reiseliv vil slite med å holde på sine innbyggere.

Sølvi Øgsnes melder om økt aktivitet og etterspørsel i opplevelsesbransjen i Narvik, der hun driver overnattingsstedet Breidablikk Gjestehus.

Veksten av opplevelser i Narvik har hatt stor betydning for Sølvi Øksnes, som driver et lite privateid overnattings- og spisested i byen:

 – Vi har i snart 20 år hatt besøkende fra USA, Nederland, Spania og ikke minst vår nabo Sverige som ønsker opplevelser, også gjerne knyttet til overnatting og servering – såkalte nisjetilbud. Reiseliv er en arbeidsskapende næring og med økt aktivitet følger mer arbeid og ansatte, avslutter Øgsnes.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.