Økning i ferieboligkjøp i utlandet

Prognosesenteret antar at ca. 7 500 nordmenn kjøpte feriebolig i utlandet i 2018, og tendensen vil fortsette. Spania topper med flest salg, deretter kommer Frankrike og Italia.

0

Omkring 100 000 nordmenn eier allerede eiendom i utlandet, og flere vil det bli. Mange fant sin feriebolig ved Middelhavet i 2018, selv med en svak kronekurs.

I årene etter finanskrisen falt omsetningen av eiendommer i utlandet med ca 30 prosent. I enkelte områder hvor det var igangsatt mange naboprosjekter falt omsetningen drastisk, og prisene likeså – noen steder ned mot 60 prosent. Flere ulovlig igangsatte nybyggprosjekter ble stoppet av myndighetene, og flere måtte rives.

I de mest attraktive områdene i Spania har prisene likevel holdt seg stabile, og faktisk steget noe de siste to årene.

Hvor kjøper vi i dag?
Det er de velkjente landene i middelhavsområdet som er mest etterspurt, områder med lett tilgjengelighet og rimelige flyreiser. Tendensen de senere årene er tydelig: Gjennomsnittsalderen blant ferieboligkjøpere i utlandet har gått vesentlig ned. Flere yngre kjøpere har kommet på banen, og flere familier og venner kjøper eiendom sammen for å fordele bruken i høysesong og andre ferieperioder. Utover disse periodene leies eiendommen ut til markedsleie, og leieinntektene er med på å dekke driftskostnader, skatter og avgifter, samt bidra til å dekke hele eller deler av renteutgiftene på lån som opptas på eiendommen.

Det er altså ikke lenger bare pensjonister som kjøper bolig i utlandet.

Tenker langsiktig
De fleste som kjøper feriebolig i utlandet tenker langsiktig. 73 prosent av Norsk Meglings kunder velger å finansiere kjøp med låneopptak i utenlandsk bank med pant i boligen opp til 80 prosent av kjøpesummen. Låneopptak og kjøpet er i euro. Mange velger også å leie ut sin feriebolig den tiden de selv ikke bruker den, og leien betales i euro. Man har således ingen valutarisiko. Det er gunstige renter og man kan få inntil 10 års avdragsfrihet, heter det i en pressemelding fra Norsk Megling.

Share.

About Author

Redaktør, Reis og Travel News, [email protected]

Comments are closed.