NHO Reiseliv om tiltakspakke 3

Positivt at kontantpakken forlenges, men kontanttilskudd hjelper lite for flertallet av reiselivsbedriftene.

0

Regjeringen gir lønnstilskudd til bedrifter som henter tilbake ansatte som er permittert, i juli og august. ─ Dette vil hjelpe noen bedrifter som har gode bookingtall i sommer, men brorparten av hotellene, særlig byhotellene, vil ikke ha nytte av ordningen fordi de fortsatt mangler 70 prosent av markedet sitt, og dermed ikke kan tilbakekalle ansatte før til høsten, sier NHO Reiseliv-direktøren.  

I dag la regjeringen frem en lønnstilskuddsordning for bedrifter som henter tilbake ansatte som er permittert, i juli og august. Målet er å få permitterte raskere tilbake i jobb.  

─  Ordningen vil hjelpe noen reiselivsbedrifter å komme i sving igjen i sommermånedene, men det store flertallet av reiselivsbedrifter vil ikke ha nytte av ordningen. Det er regjeringen som har stengt grensene, og forretningsmarkedet ved å innføre maksantall på konferanser. Så lenge vi har stengte grenser, maksantall og avstandsregel mangler reiselivet fortsatt 70 prosent av markedet. Uten gjester i sommer kan de ikke ta permitterte tilbake i jobb før til høsten. Lønnstilskudd er ikke noe poeng hvis bedriften er stengt, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.   

Kompensasjonsordningen forlenges, men kuttes
Regjeringen forlenger kompensasjonsordningen, som er tilskudd for å dekke noen av bedriftenes faste kostnader, til juli og august. Samtidig reduseres støtten fra 80/90 % av faste, uunngåelige kostnader til 70 prosent i juli og videre ned til 50 prosent i august.  

─  Det er positivt at regjeringen har lyttet til reiselivets bønn om at ordningen må forlenges, men dette er dessverre to skritt frem og ett tilbake. Det er skuffende at støtten reduseres når det store flertallet av reiselivsbedrifter fortsatt ligger nede med brukket rygg, sier reiselivsdirektøren.   

─ Mens resten av samfunnet og næringsliv begynner å komme tilbake til en normalsituasjon, er mange reiselivsbedrifter fortsatt stengt og vil være uten inntekter til langt over sommeren. Derfor må også definisjonen av hva som kan kalles sesongbedrifter justeres fra det regjeringen legger frem. Nå må vi jobbe for at flertallet på Stortinget forstår at nivået må opprettholdes også gjennom sommeren, sier Krohn Devold.  

Kun 4 prosent tror på en normalsituasjon innen et halvt år
De store forskjellene mellom reiseliv og øvrig næringsliv kommer tydelig frem i NHOs siste økonomibarometer lansert denne uken: 

Kun 4 prosent av reiselivsbedriftene tror på en normalsituasjon innen et halvt år, 15 prosent av reiselivsbedriftene tror på en normalsituasjon innen 7-12 måneder. Over halvparten tror ikke de er tilbake til normal drift før om 1-2 år. Nær 1 av 3 tror ikke de er tilbake til normalen før det har gått mer enn to år. Tallet er betydelig mer pessimistiske enn for NHOs medlemsmasse.

Utvider ikke permitteringsordningen
Regjeringen utvider ikke permitteringsordningen utover oktober, slik NHO har etterspurt. Regjeringen vil gjøre en ny evaluering av ordningen i august. Videre økes arbeidsgivers lønnsplikt fra 2 til 10 dager. NHO Reiseliv er skuffet over at ordningen ikke utvides til 52 uker:  

─  Vi er skuffet over at permitteringsordningen ikke utvides til etter oktober. Regjeringen har effektivt stengt forretningsmarkedet med nedstengning av konferanser frem til høsten (1. september). Det tar tid å bygge opp konferansemarkedet igjen. Så lenge vi har stengte grenser og avstandsregel mangler reiselivet 70 prosent av markedet. En evaluering i august er for sent for reiselivet, denne sikkerheten må komme på plass før Stortinget tar ferie 19. juni. Vi risikerer masseoppsigelser i bransjen, avslutter Krohn Devold.  

Share.

About Author

Comments are closed.