Mobil-teknologi kan styre turiststrømmen

Når en mobiltelefon kobler seg opp til en av Telenors rundt 8000 basestasjoner i Norge, lagres denne informasjonen. Det kan gi nye muligheter reiselivet.

0

Når du beveger deg til et nytt område, og kobler deg til en ny basestasjon, registrerer Telenor at du har flyttet på deg. Denne teknologien gir en ny måte å telle turister på, og kan være med å styre reiselivet, og styrke blant annet festivalbransjen og byplanlegging. 

I en undersøkelse knyttet til Henningsvær i Lofoten viste Telenors mobiltall en enorm økning i turister.

Det var under et besøk av Riksantikvaren at de fastboende meldte at det hadde vært veldig mange flere turister der i 2019 enn året før, uten at de hadde tradisjonelle tall til å understøtte dette. 

Ved hjelp av Telenor ville Riksantikvaren finne ut av dette, noe de klarte ved å telle sim-kort.

– Dette er den beste tellemetoden vi har kommet over så langt, sier samfunnsøkonom Christin Krohn hos Riksantikvaren til NRK.

Etter å ha talt opp hvor mange sim-kort som hadde vært i Henningsvær i 2019 og i 2018, kunne de bekrefte inntrykket fra de fastboende.

Det var en markant økning av turister i 2019 sammenlignet med året før.

– I perioder er økningen på 55 prosent, og det er mye. Under Trevarefest 2018 var det litt under 2000 besøkende, mot 3000 i fjor, sier Krohn.

Krohn sier tellingen kan bidra til et bærekraftig samfunn.

Kommunikasjonssjef i Telenor Norge, David Fidjeland, sier til NRK at de blant annet har brukt såkalt mobilitetsdata for å måle antall besøkende under festivaler. For eksempel under Arendalsuka eller Tall Ships’ Races i Fredrikstad.

– Disse dataene kan brukes til å se utviklingstrekk over tid, sier Fidjeland.

– Informasjonen kan også gi et godt grunnlag for smartere transportløsninger, helse- og velferdstjenester med høyere effektivitet og kvalitet, og skreddersydde reiselivsopplevelser, legger han til.

Fidjeland understreker at dataene er underlagt strenge personvernbegrensninger.

Share.

About Author

Comments are closed.

Translate »