Leder: Hvor er reiselivsministeren?

En erfaring vi kan trekke så langt av håndteringen av coronapandemien er at det politiske miljøet i Norge har for liten fokus på reiselivet.

0

De politiske reaksjonene og tiltakene under coronapandemien har lært oss mye. Først og fremst har det nok en gang minnet oss på hvor historisk heldige vi nordmenn er, som lever akkurat her – akkurat nå. Vi har hatt råd til å ta vare på enkeltmennesker og bedrifter gjennom de vanskelige tidene, og vi har en regjering og et Storting som stort sett har stått samlet om nødvendigheten av de fleste av tiltakene. 

Men alt er selvsagt ikke rosenrødt og konfliktfritt. For pandemien har også lært oss noe annet: Innsikten i og forståelsen for norsk (og internasjonalt) reiseliv er skrikende mangelfull blant våre folkevalgte politikere. NHO og Virke har jobbet knallhardt for reiselivsbedriftene og deres ansatte i denne perioden, og stanget hodet mot veggen gang på gang. Hjelpetiltak som er innført for reiselivet har vært i beste fall mangelfulle – og i enkelte tilfeller fullstendig feilslåtte. 

Et eksempel er situasjonen for norske pakkereisearrangører. I en situasjon der rundt 700 norske små og mellomstore aktører er på full fart mot konkurs på grunn av lovverket som beskytter forbrukeren (normalt sett en fornuftig, om enn særnorsk ordning), tilbyr næringsminister Iselin Nybø etter massivt påtrykk til slutt et lån – til selskaper som ikke kan forvente inntekter på lang tid! Du trenger ikke være økonom for å skjønne at en slik låneordning er en varslet katastrofe. Etter ytterligere påtrykk fra både Virke og opposisjonen på Stortinget gikk Nybø til slutt med på å omgjøre 500 millioner av lånepotten til kompensasjon. 

Mye av æren for at dette ble tvunget gjennom tilsynelatende mot næringsministerens vilje, tilfaller Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv. Og det er ikke uten grunn at nettopp kvinnen som kjemper med nebb og klør for norske reiselivsbedrifter er denne utgavens portrettintervju i Travel News. Jeg tar av meg hatten av for en knalltøff dame, og jaggu tror jeg ikke jeg bøyer meg i den også!

Pandemien er ikke over, og det vil ta lang tid før vi nærmer oss en tilstand som igjen kan kalles normal. For reiselivet vil det ta lengre tid enn for nesten alle andre bransjer. Men vi kan allerede nå begynne å trekke litt lærdom av hva vi har vært gjennom så langt. Som ansvarlig redaktør for to reisemagasiner og derfor tett på bransjen, er jeg ikke i tvil om én ting som nå fremstår som krystallklar: Det politiske miljøet i Norge er alt for kunnskapsløse om den faktiske dynamikken i reiselivet. 

Dette skremmer meg. Om det skyldes uvitenhet, manglende interesse eller en giftig blanding av begge deler spiller ingen rolle – resultatet blir uansett det samme. En næring som leverer 170 000 årsverk over hele landet og et solid bidrag til BNP fortjener langt bedre enn som så. 

Jeg går så langt som å påstå at næringen fortjener en egen reiselivsminister. 

Tom Andersson,
ansvarlig redaktør, Travel News

Share.

About Author

Comments are closed.