Korona-rapport fra Bjørn Tore Larsen

Hver dag fremover bringer Travel News oppdaterte korona-rapporter fra representanter for reiselivsbedrifter i Norge. I dag er turen kommet til Bjørn Tore Larsen fra Icelandair.

0

Er du hjemme eller på kontoret?
– Icelandair har hatt hjemmekontor siden lenge før pandemien. Vi disponerer dog et kontor i sentrum, men kontoret har vi ikke brukt så mye siden pandemien startet. To grunner til dette: Vi skal selvsagt unngå å belaste offentlig transport, og det har vært begrenset med face2face møter. Og når vi henter post, har vi syklet. Så kontoret har vært lite brukt.

Hvordan har pandemien påvirket Icelandair så langt?
– Som flyselskap er det klart at hverdagen er fullstendig endret for oss. Omsetningen er nede på sparebluss. For vår operasjon til og fra Norge betyr det nærmest ingen fly slik situasjonen er nå. De kundene som booker eller har bookinger med oss ruter vi via København, og dette fungerer utmerket. 

Som for de fleste berørte i reiselivsnæringen har det vært vanskelig og det vil gå lang tid før dette er over. Dog velger vi å se fremover, vi er tilbake i 100 prosent jobb og ser mot sommeren 2021. Det er fryktelig viktig at vi ikke «sover oss» gjennom vinteren uten å skape aktiviteter. Vi som har vært med en stund vet at ting snur, selv om ingen vet når det skjer. Men det å motivere nå og underveis til det snur er viktig. Og så er det noe som heter “don’t waste a good crisis».

Har Icelandair falt innenfor kriteriene for offentlig støtte under pandemien?
– Vi har ikke mottatt offentlig støtte her i Norge. Icelandair har derimot en avgjørende dialog med det offentlige på Island.

Hvilke eventuelle andre tiltak ville ha hjulpet Icelandair bedre?
– For oss er det selvsagt viktig at reiselivsnorge får god hjelp fra det offentlige. Å bygge ruter ut og inn av landet er ikke noe man gjør alene, dialog med alle aktører er avgjørende. Om én eller flere skulle forsvinne, får det domino-effekt. Og vi snakker da om alt fra lokale guider, kulturtilbud, busselskap, reisebyråer, flyplasser, reiselivskoordinatorer, osv.

Hva er de største utfordringene for Icelandair under pandemien?
– Noe av det vanskeligste er å planlegge for fremtiden. Som flyselskap kan du ikke bare slå på en bryter, og så er man i gang igjen. Ting må planlegges fremover og over tid. Eksempel er piloter og flyvertinner som skal ha kontinuerlig trening. I en prosess med nedbemanning – noe som er avgjørende for å overleve – og mye uvisshet, er dette vanskelig.

Når ser du for deg at situasjonen vil begynne å bedre seg for Icelandair?
– Det er tegnet uendelig mange scenarier for når ting begynner å endres – mange faktorer spiller inn, og blant de viktigste for de fleste er usikkerheten rundt når en eventuell vaksine kommer og når vi ser effektive og gode testrutiner på for eksempel flyplassene. Dette forblir derfor fortsatt 1000-kroners spørsmålet. 

Jeg tror at vinteren blir vanskelig, men velger å være positiv og motivere for at ting snur sen vår og mot sommer 2021. Utfordringene er nok ikke over, men vi tror det finnes et enormt behov for folk å kunne starte å bevege på seg igjen. Vi tror heller ikke at det er kun svensker, dansker og tyskere som vil bevege på seg i 2021, slik mange tror. Icelandair har derfor lagt ut til salgs et ganske betydelig antall destinasjoner i USA og Canada. I Europa ennå flere; Island er en liten øy med masse plass og mange opplevelser. Det er også Norge. Jeg tror at mange amerikanere velger bort opplevelses- og aktivitetsturen sin til det fjerne og heller velger destinasjoner som kan vise til gode rutiner for håndteringen av pandemien. Så kanskje den typisk sølvhårete amerikaneren blir byttet ut med den yngre som søker aktivitet og eventyr.

Har Icelandair innført endringer som vil bli værende også etter pandemien?
– Vi har brukt, og bruker fremdles tiden godt. Det har medført nye systemer og effektivisering på mange områder, internt og eskternt. For kundene tror jeg det viktigste er fleksibiliteten, vi kaller det “peace of mind». Det betyr at kundene kan booke, endre, få tilbake penger, osv. Fleksibilitet er et nøkkelord. Slik var det nok ikke i samme grad før. 

Share.

About Author

Comments are closed.