– Ikke i luften igjen før i desember

Boeings problemfly 737 Max 8 kommer i luften igjen, men trolig ikke før i desember.

0

Det er nyhetsbyrået Bloomberg som har snakket med direktør Ali Bahrami i US Air Traffic Authority FAA Security – den amerikanske sikkerhetskontrollen for luftfart.

Det er fortsatt ikke mulig å gi en nøyaktig tid for når Boeing 737 Max 8 – som ble satt i trafikk i 2017 – får grønt lys fra de amerikanske luftfartsmyndighetene.

– Men det vil skje ved utgangen av 2019, sa Bahrami på en flysikkerhetskonferanse i Köln.

Da to Max 8-maskiner styrtet til jorden med nesten 350 mennesker ombord i henholdsvis oktober 2018 og mars 2019 ble alle modeller av denne typen i hele verden satt på bakken. For Norwegians del er det snakk om hele 18 fly.

Både Boeing og FAA har siden blitt sterkt kritisert for arbeidet med sikkerhetssertifisering av det skjulte autopilotsystemet, som mistenkes for å være årsaken til at pilotene ikke klarte å rette flyets nese etter at en sensor på skroget ble skadet og begynte å forsyne systemet med feil data.

Ali Bahrami uttalte i Köln at FAA «er under press», men forsikret at Max 8 ikke får de nødvendige tillatelsene før myndighetene finner ut om modellen er trygg.

– Det er ingen tidsplan her, understreket han.

For Norwegians del innebære problemene store utfordringer. For å kompensere for mangelen på Max 8-maskiner har lavprisselskapet i hovedsak leid inn andre flymodeller på såkalt «wet lease». Det vil i hovedsak si maskiner med mannskap fra andre flyselskaper, noe som skaper en rekke utfordringer. Blant annet fordi Norwegians kunder ikke får det produktet de har bestilt, og at puslespillet det innebærer å bruke andre mannskaper som er i annen trafikk kan gi forsinkelser.

Selv om amerikanerne skulle slippe Max 8-flyet «fri», er ikke problemene nødvendigvis over for Norwegian og andre som er avhengige av det.  EUs luftfartsmyndighet skal foreta en uavhengig evaluering av de korreksjonene som er gjort med flymodellen, noe som ble annonsert i slutten av mai av FAAs europeiske motpart.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.