Høie positiv til EUs fargekart for reiserestriksjoner

EUs medlemsland er enige om et felles fargekart for reiserestriksjoner. Det nye systemet er mer liberalt enn det norske, men får likevel støtte fra regjeringen.

0

– Norge har stilt seg positiv til dette initiativet. Dette vil kunne skape forutsigbarhet for landene og avverge ubegrunnede hindringer, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en redegjørelse for Stortinget tirsdag om koronakrisen.

– Samtidig er det opp til nasjonale myndigheter å vurdere risikobildet og beslutte tiltak ut fra nasjonale forhold, sa Høie.

Det er ventet at EUs ministerråd formelt vil vedta anbefalingene senere tirsdag. Det ble nådd enighet om forslaget i forrige uke.

Hovedgrepet er et felles fargekart der land klassifiseres som grønne, gule eller røde avhengig av smittenivå.

Dette ligner «trafikklys»-systemet som Norge innførte tidligere i høst. Men i anbefalingene fra EUs ministerråd legges det opp til vesentlig mer liberale grenser for gult og rødt nivå enn de grensene som gjelder i Norge i dag.

De nye anbefalingene er ment å rydde opp i et forvirrende og kaotisk lappeteppe av nasjonale reiseråd, og EU-rådets utgangspunkt har vært at de også skal gjelde for EØS-land som Norge.

Anbefalingene er likevel ikke juridisk bindende for medlemslandene.

(©NTB)

Share.

About Author

Comments are closed.

Translate »