Forventer supersommer for norsk reiseliv

Flere planlegger å bytte bort feriefavoritten Spania med Skandinavia denne sommeren, mens utgående operatører venter en nedgang fra sommeren 2018. Det viser ferske tall fra Virke Reiselivs befolkningsundersøkelse.

0

68 prosent planlegger sommerferie i år. Av disse planlegger 60 prosent utenlandstur, mot 62 prosent i fjor.

– Folk fortsetter å reise til charterfavorittene Hellas, Kroatia og Italia, men tallene viser at flere vil legge utenlandsferien til skandinaviske land i år, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv.

– Spania er fremdeles feriefavoritt, men flere enn før planlegger å bytte bort Spania med Norge, Sverige eller Danmark.

– Mye tyder på at fjorårets tropevarme har påvirket ferieplanene, sier Bergmål.

29 prosent planlegger å reise til Spania denne sommeren. Det er fem prosentpoeng færre enn i 2018. 26 prosent ønsker å reise til Danmark og 24 prosent planlegger Sverige-tur. Det er en økning på fem prosentpoeng til Danmark og 4 prosentpoeng til Sverige, sammenlignet med 2018. Det er særlig de unge mellom 20 og 30 som fører an i denne skandinaviske trenden.

– Mange velger å dele opp sommerferien i to, og ta en del i Norge og en del i utlandet, sier Bergmål, som også viser til at reiselivet her hjemme ser positivt på 2019. Det gjelder blant annet innkomne reiseoperatører, hoteller og museum.

Feriebudsjettet er relativt uforandret, fra kr. 39 250,- til kr. 39 500,- per husstand per år.

Bruker helgene til ferietur
Omtrent 8 av 10 oppgir at de vil ta minst en helgetur i 2019. 45 prosent planlegger minst en helgetur til utlandet, og her hjemme ser vi en jevn tendens til at flere oppgir at de planlegger helgeturer til hoteller og utleiehytter i Norge. I 2015 var tallet for dette 24 prosent, mens det i år ligger på 31 prosent, sier Bergmål.

– Folk ønsker å benytte helgene til reiser og opplevelser både i Norge og utlandet, aller helst sammen med venner og familie. Stadig flere trekker frem kulturopplevelser, mat og drikke eller aktiviteter som formål for turen, sier Bergmål.

Forventet nedgang for utgående
Mens det generelt ligger an til en forventet supersommer for norsk reiseliv, er ikke forventningene like rosenrøde for utgående operatører. Her viser undersøkelsen at nesten samtlige aktører forventer en nedgang i forhold til sommeren 2018. Noe av forklaringen ligger trolig i fjorårets supersommer her hjemme, samt at 2018 var et godt år for denne sektoren.

Undersøkelsen er utført Opinion/Norstat i november 2018.

Share.

About Author

Redaktør, Reis og Travel News, [email protected]

Comments are closed.