Formidabel vekst i Lofoten

En vennegjeng skal investere over 100 millioner kroner og blir dermed størst på rorbuer i Lofoten. 12 andre nye turistanlegg er på tegnebrettet.

0

To barndomsvenner og to søskenbarn står bak den største utbyggingen av rorbuer i Lofoten i nyere tid. I løpet av ti år har de tidoblet omsetningen i selskapet Eliassen rorbuer, og øker nå kapasiteten fra 45 til 110 enheter.

– Artig å lykkes

Vennegjengen med gründer Eirik Bræin Gikling i spissen blir størst på rorbuer i Lofoten med 600 senger

Gikling og gjengen startet i det små da de for ti år siden kjøpte noen falleferdige rorbuer på holmen Hamnøy nært naturparadiset Reine ytterst i Lofoten. Gikling fikk med en barndomsvenn fra Sunndalsøra, Thon-direktør Torbjørn Torske, til å investere i oppussing og oppkjøp av flere rorbuer.

– Det var helt tilfeldig at jeg fikk høre det gjennom en kompis av Eirik. Jeg hadde aldri vært i Lofoten. Så ble jeg spurt om å være med som investor og sa ja. Og det har vært helt fantastisk, vi har tidoblet omsetningen på ti år, sier Torske til Dagens Næringsliv. Torske eier 39 prosent av rorbuselskapet.

Tredje eier er selskapet Helsekosten Verdal, eid av søskenbarna Dag Børge Hustad og Eskil Mediaa.

Eierne har hittil investert 60 millioner kroner i 50 rorbuer på Hamnøy i Lofoten. De to neste årene investerer de ytterligere 40 millioner kroner på å bygge 60 nye rorbuer, og vil til sammen ha brukt nær 100 millioner kroner på 450 sengeplasser når utbyggingen er ferdig.

I tillegg planlegger de å bruke 20 millioner kroner på å bygge 150 sengeplasser på Lydersen rorbuer, som selskapet også eier.

– Det er artig å lykkes. Det har vært en økonomisk opptur. Vi har flinke drivere. Og så har vi hatt litt flaks også, sier Torske, som tilskriver helårs drift mye av suksessen.

Formidabel økning

– Det har vært kontinuerlig vekst i ti år. Vi har bygget sten på sten. Skal vi fortsette veksten, må vi ha flere boenheter. Vi blir størst på rorbuer i Lofoten, sier han til DN.

Lofoten er et av områdene i Norge med størst vekst i reiselivet. Antall overnattinger i Lofoten har økt med 46 prosent de siste ti årene, fra 2008 til 2017. Det er tre ganger mer enn resten av Norge, som hadde en vekst i antall overnattinger på 16 prosent i samme periode.

Hittil i år har Lofoten økt antall overnattinger med fem prosent, dobbelt så mye som landet for øvrig, ifølge en oversikt fra NHO Reiseliv. Gikling tror på videre vekst de neste årene.

– Vi har veldig stor tro på at veksten i Lofoten fortsetter. Lofoten ligger an til å få høyere vekst enn resten av landet, sier Gikling.

Regionen passerer i år for første gang en halv million overnattinger, og for andre år på rad er det flere utlendinger enn nordmenn som overnatter. Økningen av utenlandske turister som overnatter på rorbuer, campingplasser og hoteller er hittil i år på 11 prosent. I tillegg er det store mørketall for dem som bor privat på airbnb.

– Det har vært en formidabel økning og helt fantastisk vekst de siste ti år, sier reiselivssjef Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten, sier DN.

Hun vet om 12 nye turistanlegg som ligger på tegnebrettet, men sier det kan være flere hun ikke har kjennskap til. Dreyer mener Lofoten har plass til økt turisme, og sier næringen jobber for en bærekraftig vekst i reiselivet.

– Reiselivet er en av de viktigste næringene i Lofoten, og vi rigger for videre vekst, sier Dreyer.

Nord-Norge og Lofoten har hatt større vekst i overnattinger enn resten av Norge de siste ti årene, ifølge regionkontakt for NHO Reiseliv i Nord-Norge, Gunnar Nilssen.

– Det skyldes økning i utenlandske turistovernattinger spesielt i vinterperioden, og at det også har vært en fin vekst i den norske forretningstrafikken, sier Nilssen.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.