Flypassasjeravgift skrotes og bedrifter får mer støtte

Frp har fått plusset på 4,4 milliarder kroner på regjeringens siste koronakrisepakke. Nå får bedriftene mer, og flypassasjeravgiften skrotes hele neste år.

0

Frp og regjeringspartiene har sittet i forhandlinger den siste uken, og kom mandag til enighet. Totalt er den nye krisepakken på 22,1 milliarder kroner.

– Nå er Norge i en krise. Vi må sikre arbeidsplasser og vi må sikre også at folk har en jobb å gå til når denne krisen er over, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug, som har ledet forhandlingene for partiet.

Økt koronakompensasjon

Krisepakken, som nå har flertall i Stortinget, er blant annet blitt «oppgradert» på følgende punkter:

* Bedrifter med stor omsetningssvikt får økt koronakompensasjonen. For november og desember blir dekningen på 85 prosent, mot 70 prosent som regjeringen foreslo. Deretter vil den være på 80 prosent i januar og februar. For september og oktober settes den til 70 prosent, mot 60 som regjeringen foreslo.

* Makstaket for utbetalinger heves også fra 50 til 80 millioner kroner.

* Flypassasjeravgiften fjernes ut 2021. I tillegg skal regjeringen vurdere en egen kompensasjonsordning for luftfarten.

Lavmoms opprettholdes i første halvår

* Den lave satsen på den såkalte lavmomsen på 6 prosent blir opprettholdt i første halvår. Dette gjelder blant annet kultur, reiseliv og transport.

* 400 millioner kroner for å hjelpe mot ensomhet for eldre.

Avtalen innebærer også at man på nyåret skal vurdere å videreføre kompensasjonsordningen for de kriserammede bedriftene dersom det er behov for det.

– Vi ønsker at regjeringen skal være i forkant, ikke på etterskudd slik de har vært til nå, sier Listhaug.

Statsbudsjettet gjenstår

Nå som det er enighet om krisepakken, skal Frp og regjeringspartiene for alvor i gang med å forhandle om statsbudsjettet.

– Denne pakken er en liten del av statsbudsjettet for 2021. Det venter nå tøffe forhandlinger for å komme til enighet om resten, sier Listhaug.

(©NTB)

Reaksjoner fra NHO Reiseliv
– Jeg vil rose Fremskrittspartiet for å ha kjempet frem alle NHO Reiselivs punkter, og det er bra at regjeringen har lyttet til våre innspill. Å øke kompensasjonsnivået opptil 85 prosent av faste kostnader og å holde overnattingsmomsen på seks prosent, er helt avgjørende for å sikre at reiselivet overlever vinteren, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.

–  Aller helst burde også serveringsmomsen vært redusert til 15 prosent, på linje med takeaway. Serveringsnæringen blør og lavere serveringsmoms er treffsikkert tiltak vi vil jobbe for å få innført, sier hun.

Reiselivsdirektøren sier at det er viktig at konserntaket nå løftes tilbake til 80 millioner, samme nivå som det var i vår. Det vil mer støtte til selskap der samme eier har flere bedrifter. 

Må hjelpe bedriftene med regninger
Reiselivsbedriftenes største utfordring nå er at kompensasjon ikke utbetales før i januar, selv om de har stått uten støtte siden september. Mange bedrifter har akutt likviditetsmangel.

– Den lokale banken må nå benytte garantilåneordningen til å forskuttere den kompensasjonsstøtten bedriftene har krav på, slik at man unngår unødig konkurser frem til januar. Det er også gledelig at regjeringen har lyttet til NHO Reiselivs krav om å forlenge nedbetalingstiden for garantilånene til seks år, sier reiselivsdirektøren.  

Krohn Devold påpeker at det i tider uten inntekt er umulig å betale statlige og kommunale skatter og avgifter. NHO Reiseliv har ment at de bør utsettes til over sommeren 2021, men er glad for at kravet om utsettelse er delvis innfridd.

– Det vil bli behov for ytterligere utsettelser av innbetaling av skatter og avgifter hvis pandemien vedvarer, avslutter reiselivsdirektøren.

Share.

About Author

Comments are closed.