Færre på vinterreiser – flere vil på langtur

En nedgang i bestillinger av vinterreiser er trolig effekten av en vidunderlig norsk sommer. Samtidig er ikke svikten større enn at antallet bestillinger er på samme nivå som rekord-vinteren 2016/17.

0

– Veksten kunne jo ikke fortsette inn i himmelen heller, som Ellen Wolff Andresen, markeds- og administrasjonssjef i Ticket Feriereiser, så prosaisk forklarte det under en pressekonferanse i forbindelse med presentasjonen av trendrapporten Ticket Collection.

Vinteren 2016/17 var det det en vekst i antallet vinterbestillinger på syv prosent, men kommende vinter er det en reduksjon på 12 prosent.

– Ingen dramatikk, sier Wolff Andresen, også fordi norske reisevaner sakte, men sikkert er i endring. Vi reiser kanskje litt mindre, men til desto dyrere og mer eksotiske reisemål.

Langreiser øker

Denne vinteren merker Ticket virkningen av den lange og varme sommeren i Norge, men vi slutter på ingen måte å reise. Mange vil fortsatt ha miljøforandring og opplevelser. Derfor er det en økning i antallet bestillinger av opplevelsesrike langreiser.

Samtidig viser undersøkelsen at Spania ikke overraskende fortsatt troner øverst på listen som det mest populære ferielandet, men Thailand tar stadig innpå, ifølge Tickets trendrapport om vinterens reiser, utført av Kantor Sifo.

– De siste årenes trend med økende antall utenlandsreiser ser ikke ut til å fortsette denne høsten og vinteren. Mange planlegger riktignok å reise utenlands i juleferien, som er veldig fordelaktig for alle arbeidstakere ettersom uttak av bare få feriedager gir en lang, sammenhengende ferie, forklarer Wolff Andresen.

Kantar Sifos undersøkelse viser videre at mer enn halvparten (54 prosent) planlegger å reise utenlands i vinter, som er en økning på ni prosent sammenliknet med vinteren 2016/2017, Til tross for en rekordvarm sommer planlegger 43 prosent sol og badeferie, der Kanariøyene og Thailand dominerer i antall bestillinger.

Langreiser øker

I undersøkelsen fremkommer det også at reiselysten blant nesten en tredjedel har gått ned som følge av ulike hendelser i verden det siste året. Det er først og fremst vulkanutbrudd og jordskjelv på Bali som har påvirket vår lyst til å reise utenlands.

Den tydeligste trenden er likevel økningen av opplevelsesintensive langreiser. Når mange reisemål frister færre så går for eksempel cruise, rundreiser og safari mot strømmen, og øker i antall bestillinger. Til Sør-Afrika øker bestillingene med 333 prosent denne vinteren, men også til Vietnam, Sri Lanka og California lokker rekordmange nordmenn i vinter.

– Som en følge av det ekstremt varme sommerværet valgte mange som vanligvis reiser utenlands i sommerferien å bli hjemme istedenfor. Mange har derfor nå et stort ønske om en utenlandsreise i vinter, og fordi feriekassen fra i sommer kanskje ikke er bunnskrapt slår flere og flere til med en skikkelig langreise i vinter istedenfor, sier Ellen Wolff Andresen.

Hun registrerer for øvrig at vi lar oss påvirke lite av politiske strømninger (eks. Trump), og Tyrkia er på vei tilbake – om enn relativt sakte.

– Det er geografisk betinget. Det gikk ikke lang tid før turistene var tilbake igjen etter Paris-terroren, mens Tunisia fortsatt sliter, sier Wolff Andresen.

Noen trender fra Ticket Collection høsten/vinteren 2018-2019:

Mest populære reisemål: Gran Canaria

Fortsatt nummer en med god margin. Gran Canaria er nordmenns mest populære vinterklassiker og mest populæreogså denne vinteren til tross for en nedgang i antall bestillinger på 20 prosent.

Vinterens rakett: Vietnam

Vietnam klatrer fra fjorårets 15. Plass til 7. Plass på topplisten over de mest bestilte land. Når de fleste land på topplisten har en nedgang i antall bestillinger så øker Vietnam med 58 prosent.

Vinterens overraskelse: Egypt

Egypt har akkurat som Tyrkia i løpet av de siste årene mistet mange turister fra Norge på grunn av uroligheter i landet. Det populære feriestedet Hurghada er mest populært og øker med 180 prosent, dog fra veldig små tall i fjor. Landet opprettholder sin fjerdeplass over Afrikas mest bestilte land med en økning på hele 211 prosent

Vinterens ”kjerringa mot strømmen”: Island

De fleste land i Europa har tilbakegang i forhold til fjoråret, men til Island derimot er det en kraftig økning (+317 prosent) og landet klatrer med det fra 28. til 14. plass på listen over de mest bestilte landene for alle typer reiser.

Hit reiser vi i vinter        

Kilde: Tickets bookningsstatistikk. Bestillinger til og med 20. oktober 2018 med avreise 1 november 2018 – 30 april 2019

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News bjorn@travelnews.no

Comments are closed.