Dronningen abdiserer

…men neppe for siste gang. Tove Voss slutter i Vista Travel, men har neppe tenkt å forlate norsk reiseliv for godt.

0

Tove Voss forlater Vista Travel, reisearrangøren hun startet sammen med Knut Axel Ugland Holding for fem år siden. Men den som tror at norsk reiselivs grand old lady glir inn i stille pensjon, tar trolig grundig feil – også denne gang.

– Egentlig hadde jeg tenkt å bli i alle fall et år til i Vista Travel, sier Tove Voss.

– Så jeg slutter ikke på grunn av alder, selv om mange sikkert tror det. Men den 12. mars stengte landet, og da jeg kom på kontoret den 13. mars lå det 35 kanselleringer på pulten min. Det vil si 75 personer som allerede kvelden den 12. mars hadde sendt inn kanselleringer.

Deretter ballet det bare på seg.

– Det bare pøste inn! Og vi hadde solgt veldig bra, januar og februar var de beste månedene vi noensinne hadde hatt. Vi gikk rundt og jublet og var kjempefornøyde. Men ettersom vi hadde solgt så bra, hadde vi nå desto mer å kansellere.

Og det fortsatte å rase inn med kanselleringer.

– Vi sa til alle at vi skulle betale tilbake for kansellerte turer, men vi fikk heldigvis en frist på tre måneder av myndighetene.

SA OPP JOBBEN
Totalt har Vista Travel kansellert reiser for flere tusen gjester i totalt 120 avganger, pluss individuelle reiser.

– Nå har dette vart i seks måneder, sier Tove.

– Og i min alder er det viktig at dagene er litt meningsfulle. Du har jo ikke så mange år igjen. Og derfor følte jeg at nå, etter seks måneder – nå er det nok! Jeg ser jo også at det kan komme seks måneder til. Nå er vi inne i en fase hvor vi har kansellert alt frem til 1. april, og det er ingen kunder. Så Vista Travel tar en “timeout”. Vi er nødt til å kutte kostnader.

Denne “timeouten” vil i praksis si at alle åtte ansatte i Vista Travel blir permittert, mens én person fremdeles vil ha ansvaret for å sjekke mail og telefon.

– Så legger vi også ned kontoret midlertidig, men ikke websiden, forteller Tove.

– Dette er jo drastiske tiltak, men faktum er at jeg hadde sagt opp før dette skjedde. Det gjorde jeg allerede for to og en halv måned siden.

ALT ER BETALT TILBAKE
Med tre måneders oppsigelsestid i kontrakten, er Tove Voss ute av Vista Travel for godt i slutten av september. Oppsigelsestiden har hun brukt til å sørge for at det ikke “står noe oppvask igjen på kjøkkenet” når hun forlater det. Det skal være orden og redelighet i forholdet til kundene, noe annet kunne man vel heller ikke forvente av norsk reiselivs grand old lady.

– Vi har snart betalt tilbake alt vi skyldte våre kunder, forteller hun.

– De siste pengene går tilbake denne uken. Først betalte vi ut en hel del millioner, og siden har det gått noen millioner til. Nå sitter vi der med blanke ark, og kan like godt gå i permittering. Så venter vi på at pandemien skal svekkes, at det blir noen grønne land der ute – eller at det kommer en vaksine. Men ingen vet hvor lang tid dette vil ta. Foreløpig kan du melde deg på turene våre via websidene, men du skal ikke betale. Vi vil ikke ha penger, for vi vil ikke komme i en ny situasjon hvor vi må tilbakebetale.

VIL IKKE MER
Et av problemene for Vista, som det også er for mange andre turoperatører, er at de har penger utestående hos operatører i utlandet.

– For vår del dreier seg seg om rundt to millioner kroner, som vi nok ikke får tilbake. Vi hadde allerede betalt for turer i april og mai, og får kun tilgodelapper på disse beløpene – med de ulike myndigheters velsignelse. Pengene ser vi nok aldri igjen. Det irriterer meg litt at det er mye fokus på reiselivet i Norge, som er vel og bra, men vi turoperatører blør jo mye mer enn de fleste her hjemme.

På mange måter er det riktig å si at Tove Voss forlater sitt Vista Travel på grunn av pandemien.

– Jeg vil ikke mer. Jeg liker å selge, jeg liker å produsere… Å sitte stille og være permittert er ikke noe for meg.

Tove Voss er verken permittert eller parkert. Hun har sagt opp sin stilling i Vista Travel, men har slett ikke tenkt å slutte i reiselivet: 77 år ung har hun fremdeles mye å gi i en bransje hun elsker – og kan bedre enn de aller fleste. Bli derfor ikke overrasket om det rundt neste sving dukker opp et nytt prosjekt, der Tove med sin erfaring og kompetanse er en viktig bidragsyter.

Når Dronningen abdiserer, gjør hun det med heder og verdighet. Men altså: Neppe for siste gang…

Share.

About Author

Comments are closed.