Dette handler vi i taxfree-butikkene

Ifølge YouGov handler åtte av ti fritidsreisende nordmenn alltid på taxfree, mens nesten syv av ti forretningsreisende gjør det samme. Utenlandske turister legger også igjen millioner av kroner hvert å hos Travel Retail Norway.

0

Linn Woxen, kategorisjef for parfyme- og kosmetikk hos TRN (Travel Retail Norway, som driver taxfreebutikkene på landets største flyplasser), forteller at mens nordmenn ser ut til å handle på taxfree for å spare penger, leter utenlandske turister og andre reisende etter varer de kanskje ikke finner hjemme. De ønsker også å kjøpe ting som betraktes som «typisk norske». En god del reisende fra land i Asia, for eksempel, kjøper gjerne eksklusive merkevarer som de ikke nødvendigvis er vante med fra hjemlandet.

Luksus
Det handler spesielt om hudpleieprodukter fra sveitsiske La Prairie, La Mer, Estée Lauder og de dyrere luksus-produktene fra Lancôme. Samtidig ser de at nordmenns handlevaner fra parfyme- og kosmetikkavdelingen ikke alltid baserer seg på det å snuse seg frem til de mest eksklusive varene. Mange nordmenn er på jakt etter gode kjøp, som multipakker med deodorant – og ikke minst går det enormt mye av fuktighetskrem fra Biotherm, som vi nordmenn kjøper over 80.000 liter av hvert år. 
 

Uvanlige forespørsler
I høst har TRN foretatt en uhøytidelig spørreundersøkelse blant sine butikkmedarbeidere for å avdekke noen av de mer uvanlige forespørslene som kommer fra både nordmenn og utenlandske reisende. Det finnes ingen presise tall, men basert på en rekke anekdoter fra mange av de ansatte, har TRN kunnet danne seg et bilde av hva turister spør etter – spesielt i taxfreebutikkene på utreise. Det er blant annet tydelig at en del av dem har fått med seg fordelene rundt omega. Det spørres nemlig stadig etter omega 3-produkter, men det er noe uklart om folk er på jakt etter fiskeolje eller hudkremer som også inneholder den kjente fettsyren. 

Heldigvis finner alle reisende som oftest det de er på jakt etter. Norsk sjokolade ligger høyt på ønskelisten til både norske og utenlandske kunder, og det samme gjelder ulike typer godteri. Nordmenn er spesielt glade i Freia Melkesjokolade, mens utlendinger ofte er på jakt etter ekstra fargerike godteri-varianter. Norsk akevitt er også populært blant reisende fra innland og utland. Andre ønsker er det dessverre vanskelig å oppfylle; TRN-ansatte har opplevd at utenlandske reisende også har spurt etter reinsdyrskinn, selolje og vinflasker i plast.

Dette spør utenlandske turister etter
– Eksklusiv parfyme- og kosmetikk
– Norsk sjokolade
– Fargerikt godteri
– Akevitt
– Omega 3 

Dette er en typisk norsk taxfreekurv
– Biotherm bodylotion
– Freia Melkesjokolade
– En kilospose med M&Ms
– En kraftig rødvin fra Italia
– En hvitvin fra Chablis i Frankrike

Share.

About Author

Redaktør, Reis og Travel News, [email protected]

Comments are closed.