Ba om norsk turistråd

Norge fikk en forespørsel om hjelp da islandske myndigheter skulle se på nye måter å skattlegge turistindustrien på.

0

Det kom to millioner turister til Island i fjor, en femdobling av nivået for seks år siden, ifølge Sveriges Radio. Selv om turismen til sagaøya genererer gode inntekter, er det også blitt diskutert hvilken belastning industrien har på øyas natur.

Blant annet er det snakk om å øke turistskattene. Det var på den bakgrunn at det islandske næringsdepartementet kontaktet sine norske kolleger for å få en oversikt over hvilke skatter og avgifter Norge pålegger sine besøkende.

– Koalisjonsavtalen mellom de tre regjeringspartiene slår fast at regjeringen ser etter å utforske alternative typer turistrelaterte avgifter i samarbeid med turistindustrien, et arbeid som er pågående, sier Sunna Thordardottir, rådgiver i det islandske industri- og innovasjonsdepartementet, til til DN.

Norge var et av landene som ble valgt å sammenligne seg med, ut ifra Norges tilsvarende stilling som turistdestinasjon

Thordardottir forfattet også brevet til de norske myndighetene, der islendingene ba om en skatteliste med fordeler og ulemper til hver av dem.

I sitt svar lister Næringsdepartementet opp flere avgifter, deriblant flyavgiften på 88 kroner og miljøavgiften til Svalbard på 150 kroner. De skriver ellers at flere offentlige plasser har fri inngang, men fremhever et særskilt unntak:

«Nordkapp er et spesialtilfelle. Her innkreves det en inngangsbillett, som må betales for å få tilgang til klippen/hovedattraksjonen. Avgjørelsen for å innføre en slik skatt var svært omstridt (og er det fortsatt …), ettersom Norge har en allemannsrett, som Island», skriver departementet i svaret.

Allemannsretten er knyttet til loven om friluftsliv, som sikrer rett til ferdsel og opphold i naturen. Organisasjonen Norsk Friluftsliv, som omfatter 16 frivillige organisasjoner med 940 000 medlemmer, sa til NRK i februar at de mente at Nordkapp-avgiften på 270 kroner var lovstridig.

Thordardottir sier til DN at de islandske turistskattene foreløpig begrenser seg til en romavgift på 300 islandske kroner, samt at høyere parkeringsavgifter er blitt innført flere steder.

Hun sier hva hun mener om svaret fra sine norske kolleger, eller om de islandske myndighetene ser et behov for at turismen til landet går noe ned på grunn av den store tilstrømmingen.

Turistminister Thordis Gylfadottir har derimot uttalt til Sveriges Radio at turistene må belage seg for å betale mer for sine opphold.

–Turistveksten er utrolig. Vi har en sårbar og unik natur som vi må beskytte. Jeg tror turister gjerne vil betale en liten sum for at de kan se og oppleve naturen på en god måte, sier hun.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.