700 000 jobber i fare

Mer enn 700 000 jobber i europeisk reiseliv står i fare når Storbritannia etter planen går ut av EU 29. mars, ifølge World Travel & Tourism Council (WTTC).

0

WTTC organiserer reiselivet i privat sektor globalt, og fyller 30 år i 2020. Det var toppsjefen i American Express James Robinson III som i sin tid tok initiativet til den verdensomspennende organisasjonen. Formålet er å drive forskning på den globale virkningen av reiselivet, og skape bevissthet rundt «verdens hurtigst voksende industri».

Nå har WTTC kikket på tallmaterialet knyttet til Brexit, og virkningen både innad i Storbritannia og ellers i Europa. Undersøkelsen viser at bare i Storbritannia står mer enn 300 000 i fare for å forsvinne, mens det samme tallet for resten av Europa er nesten 400 000.

Reiselivet bidrar ifølge WTTC med mer enn 14,5 billioner kroner i EUs brutto nasjonalprodukt (BNP), som er 10,3 prosent av totalen, og 27,3 millioner arbeidsplasser (11,7 prosent av totalen). I Storbritannia alene utgjør reiselivet fire millioner jobber, som er 11,6 prosent av totalen.

En såkalt «no deal Brexit» vil i tillegg bety en reduksjon i Storbritannias BNP på 206 milliarder kroner. Tilsvarende tall for resten EU blir 244 milliarder kroner.

For å dempe virkningen av en «hard Brexit» foreslår WTTC blant annet at det flyavtalen – den såkalte «Single Aviation Market» – består, i tillegg til at visum-fritaket mellom Storbritannia og EU fortsetter.

Mobiliteten man i dag opplever blant arbeidere i reiselivet i EU-området inkludert Storbritannia bør i tillegg også videreføres. Utstrakt samarbeid når det gjelder grensesikkerheten, for å unngå tøffere klarering og store forsinkelser, bør også opprettholdes.

– Storbritannia er verdens femte største reiselivsaktør. På den bakgrunn og den betydning det har for Storbritannias økonomi er det åpenbart at en «no deal Brexit» vil få enorme konsekvenser, sier Gloria Guevara, president og administrerende direktør i WTTC  i en kommentar til tallene.

– Skulle IMF (det internasjonale pengefondet) sine prognoser slå til vil den totale europeiske kostnaden ved en hard Brexit være på mer enn 440 milliarder kroner, og våre medlemmer ser allerede konsekvensen av de utfordringene dette vil innebære.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.