Sygard Grytting er folkets favoritt

Gården Sygard Grytting har vært i Grytting-slektens eie siden 1300-tallet. Torsdag fikk den vakre overnattingsbedriften i Gudbrandsdalen Folkets Reiselivspris under Grand Travel Awards 2019.

0

Grand Travel Awards arrangeres av Travel News, i et arrangement der ansatte i reiselivsbransjen stemmer frem sine kolleger i en rekke ulike kategorier. Kun én av prisene avgjøres av de reisende selv: Folkets Reiselivspris. Derfor henger denne ekstra høyt for både de nominerte og de som til slutt vinner gull, sølv og bronse etter at det norske folk har avgitt sine stemmer.

I 2018 var det Norwegian som ble kåret til folkets favoritt, og som dermed mottok Folkets Reiselivspris. Men resultatet i 2019 viser at du ikke trenger å være en reiselivsgigant for å vinne folkets hjerter: Det var den vakre slektsgården og overnattingsbedriften Sygard Grytting som gikk helt til topps, i konkurranse med blant annet Hurtigruten, Destinasjon Trysil, Flåmsbana og Trolltunga.

Som i et folkeeventyr
På en bred hylle et stykke oppe i Gudbrandsdalen ligger gården Sygard Grytting som en kulisse i et av våre folkeeventyr. Du forventer nesten at en av Asbjørnsen & Moes skikkelser skal tre frem fra under den lave døra i hovedhuset.

Kristin Lavransdatter kunne bodd her, men forfatteren og Nobelpris-vinneren Sigrid Undset lot henne heller overnatte hos munkene på nabogården Roaldstad.

I stedet for en Bør Børson-kopi er det en langt mer jordnær og hverdagslig kledd Stig Grytting som tar oss imot på tunet.

– Hadde det vært kongen som kom hadde det kanskje stilt seg litt annerledes, sier han på sin joviale gudbrandsdals-dialekt.

Stig er bevisst og synlig stolt over den tunge kulturarven han og familien holder i hevd. Historien ligger nemlig tommetykk i veggene i de 25 bygningene på gården i Sør-Fron. Forbindelsen nedover i kongerekken er bare en av dem.

KOSELIG: Ekteparet Hilde og Stig Grytting skaper en hjemmekoselig stemning, ikke minst takket være fokuset de har på maten de serverer. (Foto: Bjørn Moholdt)

Valg for livet
Det er nesten 30 år siden ekteparet Stig og Hilde Grytting overtok det som skal være landets eldste losji som fortsatt er i drift. For i middelalderen fant både kong Haakon Haakonsen og Magnus Lagabøte ly her for seg og sine hærmenn. På denne tiden søkte også pilegrimer på vei til Nidaros nattleie på Sygard Grytting, og mange gjør det fortsatt.

Gården har vært i Grytting-slektens eie siden 1300-tallet, og drives med stor ærbødighet og respekt for fortiden.

– Da jeg arvet gården av min onkel må jeg innrømme at det var med blandete følelser. Vi måtte virkelig tenke igjennom det faktum at dette ville være et valg for livet, forklarer Stig.

Han er utdannet sivilingeniør i byggeteknikk, og kona Hilde ergoterapeut. Kanskje ikke yrker man direkte forbinder med gårds- og hotelldrift. Det ble derfor en fundamental endring i livene til dem begge da de bestemte seg for å bytte et hektisk byliv med en enda mer hektisk, men langt friere tilværelse i Gudbrandsdalen.

– Tross de mange utfordringene overtakelsen innebar kunne vi nå vie tiden til oss selv, og til noe som sto vårt hjerte nært. Det har vi aldri angret på, sier Stig, som legger til at  Lillehammer-OL utgjorde en eventyrlig drahjelp da de startet opp.

Sygard Grytting med sin mer enn 700 år gamle historie som skysstasjon og pensjonat sang på siste verset. Det hadde stått tomt gjennom en generasjon da Stig som 17. generasjon fikk tilbudet om å overta.

Torsdag 24. januar fikk Stig og Hilde det endelige beviset på at Sygard Grytting fortjener en hedersplass i norsk reiseliv – som vinner av Folkets Reiselivspris 2019.

SJARMERENDE: Rommene på Sygard Grytting er preget av fordums nasjonalhelter og ditto interiør. (Foto: Bjørn Moholdt)

De 10 finalistene

En jury bestående av redaktørene i REIS, Travel News, Norsk Ukeblad og Reiselykke.no plukket ut fem kandidater, mens leserne av de respektive mediene samt brukerne av parkeringstjenesten FlightPark ved Oslo Lufthavn stemte frem de fem siste til topplisten på 10 finalister. Endelig avga norske reisende sine stemmer på sine favoritter blant finalistene.

Slik plasserte de 10 finalistene til Folkets Reiselivspris seg:

  1. Sygard Grytting 24,17%
  2. Destinasjon Trysil 19,37%
  3. Hurtigruten 13,81%
  4. UT-appen/DNT 10,66%
  5. Flåmsbana 10,29%
  6. Nasjonale Turistveger 7,88%
  7. Skibladner 5,66%
  8. The Fjords 3,75%
  9. Trolltunga 3,23%
  10. Smøla Naturopplevelser 1,28%

Totalt ble det avgitt 1 332 unike stemmer.

Share.

About Author

Comments are closed.