Hvorfor Ungarn?

I løpet av de siste årene har antall turister til Ungarn vokst fra hele verden, med Budapest som den mest populære destinasjonen. Men landlige destinasjoner besøkes også av flere og flere mennesker hvert år, og vi er stolte av å kunne fortsette å ønske et økende antall besøkende velkommen.

0

I fjor lanserte det ungarske turistbyrået Ungarns nye slagord: WOW Hungary, som står for Wellspring of Wonders – Ungarn. Som en del av den integrerte kommunikasjonskampanjen annonserte det ungarske turistbyrået i 13 land (Tyskland, Østerrike, Tsjekkia, Polen, Romania, Russland, Slovakia, Nederland, Storbritannia, Kina, USA, Frankrike og Canada). Bortsett fra landsspesifikke medieplattformer samarbeidet vi også med globale mediepartnere som National Geographic og Expedia.

I tillegg til WOW Ungarn-kampanjen lanserte det ungarske turistbyrået i 2018 også Spice of Europe-merket, som promoterte Budapest og dets omgivelser. Den første lanseringen av kampanjen som gikk denne våren nådde over 95 millioner mennesker i 10 land, i samarbeid med blant andre CNN, VICE og flere flyselskaper. Målet var å reposisjonere Budapest og vise frem alle de forskjellige mulighetene av topp kvalitet som byen har å tilby. Den andre kampanjen ble kjørt på høsten, og inkluderte flere internasjonale partnerskap i tillegg til et unikt samarbeid: Et videoklipp med sangen Close to me av Ellie Goulding.

ET FANTASTISK BESØK Å BESØKE

Mange vakre severdigheter og mange spennende aktiviteter er bare et utgangspunkt. Ungarn er et unikt land, som ligger midt i Europa og har flere termiske vannkilder enn noe annet land på kontinentet. Et land som er landfast, men som fremdeles fortjener kallenavnet «Land of waters“ og har den største biologisk aktive termiske innsjøen i verden (Hévíz). Fordi vi er stolte av vår termiske badekultur, gjør det oss også glade at besøkende ofte anbefaler sine venner et besøk på et av termalbadene eller spa-hotellene i Budapest – eller også utenfor hovedstaden. Det store utvalget av spa-anlegg spenner fra tradisjonelle tyrkiske bad til moderne badeanlegg, så alle vil finne noe som passer for nettopp seg.

Ungarn er et land der folks gjestfrihet og kjærlighet til mat gjør det å spise ute til en hyggelig opplevelse for alle som kommer hit. Kreative oppskrifter, kvalitetsingredienser og vennlig service møtes i landets gastronomi, som tilbyr en levende fusjon av autentiske og moderne måltider. Budapest er i en tilstand av evig gastro-utvikling som holder liv i tradisjoner, mens kokker som har lært håndverket fra de beste i det internasjonale feltet samtidig ønsker å sette sitt eget preg på retter, og konvertere et tradisjonelt familiemåltid til en fin matopplevelse. Sørg for å prøve den autentiske ungarske gulasjen, en solid suppe med paprika, løk og biffterninger stuet med grønnsaker i en stor kjele! Vi er stolte av å ha seks Michelin-stjernerestauranter i Budapest, hvorav den ene har to stjerner – en enestående posisjon i den sentraleuropeiske regionen.

JØDISK ARV I UNGARN

Budapest har alltid vært et jødisk kulturelt knutepunkt. Før 2. verdenskrig var mer enn 20 prosent av Budapests befolkning jødisk. Dohány Street-synagogen ble bygget i 1859 i maurisk revivalstil. Dette er den nest største synagogen i verden, med plass til 3 000 personer.

Bygget huser også det ungarske jødiske museet. Det ligger i Dohány street, rett ved Small Boulevard, som markerer inngangen til det tradisjonelle jødiske distriktet. Dohány Street er bærer av alvorlige holocaust-minner: Her gikk grensen til Budapest-ghettoen under 2. verdenskrig, og er fremdeles sentrum for den ungarske jødedommen. Et treårig gjenoppbyggingsprogram, som i stor grad ble finansiert av en donasjon på fem millioner dollar fra den verdensberømte ungarske jødiske innvandreren Estée Lauder, ble fullført i 1996.

Selv om vi aldri skal glemme grusomhetene fra 2. verdenskrig, blomstrer denne delen av indre Erzsébetváros igjen i dag. Nye puber, nattklubber og underground-steder etableres hele tiden, og skaper et unikt natteliv i området. Kazinczy Street fremstår som en søvnig sentrumsgate på dagtid, men den blir levende når natten faller på med grupper av feststemte folk over alt. Det er absolutt verdt å besøke dette kvartalet, også på grunn av atmosfæren som sikksakkgater med ødelagte vegger gir. Det er rett og slett et skikkelig eventyr.

BUDAPEST, EUROPAS KRYDDER

Den europeiske turistorganisasjonen kåret Budapest til «Europas beste destinasjon 2019», etter å ha blitt stemt frem av internasjonale reisende. Den ungarske hovedstaden vant en overveldende seier, faktisk så overlegen at ingen av de tidligere vinnerne har fått så stor internasjonal støtte som Budapest fikk.

Budapest var også den europeiske hovedstaden for sport i 2019. Dette er en tydelig anerkjennelse av det faktum at Ungarn kan være en utmerket vert for store sportsarrangementer.

STEDER Å BESØKE UTENFOR BUDAPEST

Ungarns vakre landskaper kan oppleves på mange måter: Gjennom fotturer, sykling, til hest eller til og med fra luften. Uansett hvilken vei du velger, har alle til felles at du vil oppdag mange ulike sider av naturen undervis. Her finner du spennende turstier, smalsporede jernbaner, opplevelsesparker, majestetiske innsjøer omkranset av sykkelstier – og dette er bare noen av de uforglemmelige opplevelsene som venter på alle som reiser til Ungarn.

Foruten aktiv turisme, kan du også finne perler på landsbygda: For eksempel UNESCOs verdensarvlistede Pécs eller erke-abbediet Pannonhalma.

I tillegg er Ungarn hjemlandet til et bredt spekter av fremragende viner, kjent for spesialiteter som Tokaji Aszú. Det mange ikke vet, er at Ungarn har 22 vindyrkende underregioner, med utallige små kjellere der besøkende kan smake på utvalget av lokalt produserte delikatesser – og noen få vinprodusenter der det til og med er mulig å blande sine egne cuvée-viner. Disse vinprodusentene drives av en ny generasjon vinprodusenter som blander tradisjonell vindyrking og moderne teknologi i produksjonsprosessen, noe som resulterer i utmerkede kvalitetsviner fra steder som Balatonsjøen, Eger, Tokaj, Szekszárd og Villány.

STOR-BUDAPESTS SKATTER

Selv om det tar mange dager å utforske den ungarske hovedstaden (valgt av leserne av det respekterte reisemagasinet Condé Nast Traveler som verdens 11. beste reisemål i 2017), er det også verdt å oppsøke attraksjoner i området rundt. Et populært dagsturmål er Donau Bend med sitt enestående panorama, middelalderslott og små, inspirerende byer. Men det er mange andre interessante og spennende steder å besøke bare 1-1,5 timer fra Budapest: Den tidligere residensen til herskeren over det østerrikskungarske imperiet, rader med vinkjellere som tilbyr fristende kulinariske opplevelser og utsøkte viner, et enormt filmstudio hvor du kan vandre i kulisser fra Hollywoodstorfilmer, og mange andre.

ESZTERGOM

Esztergom, fødestedet til Ungarns grunnlegger Kong István (St. Stefan), var landets hovedstad frem til 1200-tallet, og ligger 46 kilometer nordvest for Budapest på høyre bredd av Donau. Du kan komme dit med bil, med tog eller ved å ta et elvecruise, som byr på fantastisk utsikt over den vakre Donau Bend. Esztergom er sete for det romerskkatolske primatet i Ungarn, i dag mest kjent for sin basilika – den største kirkebygningen i landet. Kuppelen, som ble fullført i 1869, når 71,5 meter fra bakken og byr på en fantastisk utsikt over de omkringliggende fjellene, Donau-dalen og landskapet rundt.

VISEGRÁD

Byen Visegrád ligger ved den nydelige Donau Bend, 60 minutter fra Budapest. Som sete for ungarske konger i Middelalderen byr Visegrád på fantastiske festninger, selv som ruiner. Du kan besøke middelalderslottet på toppen av bakken og reise tilbake i tid til 1400-tallet, gullalderen til det ungarske riket. De omkringliggende skogene og det naturlige miljøet er også strålende for fotturer, og tilbyr fantastisk utsikt over Donausvingen. Området har også et flott velværesenter hvor du kan slappe av etter turen.

GÖDÖLLÖ

Gödöllő ligger bare 30 kilometer fra Bu – dapest. Den mest berømte attraksjonen er det romantiske  barokk-slottet, opprinnelig residensen til familien Grassalkovich, og senere et av favorittstedene til Habsburgerne for rekreasjon – spesielt dronning Elizabeth (elsket av folket og kjent som «Sisi»). Denne bygningen fungerer nå både som et arrangementssenter og et museum, og tiltrekker seg fans av dronning Sisi fra fjern og nær – for dem er Gödöllő det nest viktigste pilegrimsstedet etter Schönbrunn i Wien. Fra Budapest kan du reise til slottet med en forstadsbane eller et nostalgisk damplokomotiv; sistnevnte tar passasjerer til Gödöllő Royal Terminal, hvor kongeparet selv pleide å vente på toget.

ETYEK

Etyek er kjent for to ting: Vinproduksjon og filmproduksjon. Området ligger bare 30 kilometer vest for Budapest, en enkel halvtimes kjøretur langs M1-motorveien som går ut fra hovedstaden i retning Győr og Wien. Området har en lang historie med vinproduksjon, og er omgitt av vingårder. Nærheten til hovedstaden betyr at man her alltid har trukket til seg vinturister. Etyek er også kjent for produksjon av musserende vin, så vel som gastro-festivaler som holdes her flere ganger i året. Under disse åpner lokale kjellere, som blir åsted for hyggelige møter mellom lokale og tilreisende.

Filmproduksjonen som foregår her er av nyere dato, og oppstarten kan dateres til åpningen av Korda Studios i 2007. «Hellboy II – The Golden Army», «The World Without End», «The Martian», «The Red Sparrow», «The Blade Runner» og «The Borgias» er alle filmer som ble produsert i Korda Studios i Etyek, sammen med dusinvis av andre utenlandske filmer og TV-produksjoner. Filmindustrien i Ungarn blomstrer takket være regjeringsrabatter og ekspertmannskaper.

Det er også verdt å nevne at Budapest er en populær location for filmopptak; den ungarske hovedstaden har også vært Buenos Aires, Moskva og til og med Berlin – naturligvis bare på lerretet. Siden byen har tusen og ett ansikt, har mange (mer enn to hundre) internasjonale produksjoner og Hollywood-produksjoner blitt filmet her de siste årene. I følge Time Magazine er Budapest det nest mest populære europeiske filmstedet, etter London.

 

DESTINASJONER Å OPPDAGE

BALATONSJØEN

Se for deg et hav der horisonten ikke forsvinner i den uendelige avstanden, og hvor solnedgangen maler en glødende gylden bro på vannet. Balaton, Sentral-Europas største innsjø, er akkurat det. Hver sesong viser det ungarske havet ¬– som vi ungarere liker å kalle det – et annet ansikt. De vulkanske fjellene stiger høyt over det silkeaktige vannet, og skråningene med vinranker skaper en middelhavsatmosfære i Káli-bassenget som gjør dette til en av de vakreste regionene i landet. Ungarns tusenårige historie blir levende i slottene og palassene i Balaton-regionen, og områdets termiske bad gir fysisk og åndelig foryngelse. Vinprodusenter lokker besøkende hver ettermiddag til hyggelig vinsmaking, og sommerfestivalene tilbyr løssluppen fest og moro. Utendørsaktiviteter krever minimalt med anstrengelser hvis du skal sykle, kanskje en smule mot i opplevelsesparkene eller litt lidenskap ombord på en seilbåt.

Her finnes også et underjordisk kalksteinsgrotte-system som du når ved å navigere med båt langs en underjordisk innsjø, som tilbyr en uforglemmelig opplevelse. Etterpå kan du slappe av og unne deg et besøk ved det berømte spa-feriestedet Hévíz.

Balatonsjøen er et fantastisk sted hvor du blir inspirert av det rike kulturlivet, og hvor du kan utforske slott, palasser, romantiske byer eller abbedier. Her blir det hvert år arrangert en overflod av kultur- og musikkfestivaler, som for eksempel jazzpiknik i Palóznak, den livlige musikk- og kulturfestivalen i gatene i Veszprém eller den populære elektroniske musikkfestivalen Balaton Sound, foretrukket av mange internasjonale besøkende.

I tillegg til Budapest er Balaton-sjøen for øyeblikket det gastronomiske hotspotet i landet, med mange gastro- og vinreisende på vei til regionen. Besøkende blir ønsket velkommen av fantastiske bistroer og restauranter som bygger på lokale råvarer, som støren til Keszthely (Eszter Palagyi), hjorten og villsvinet i Somogy County eller bønnene fra Törek.

En annen god grunn til å besøke det såkalte «ungarske havet» er at tradisjonene rundt den to tusen år gamle romerske vindyrkingen fortsatt lever i denne regionen, noe som betyr at det lages upåklagelige lokale viner her. På grunn av mikroklimaet ved Balatonsjøen er middelhavsatmosfæren her et ideelt sted å dyrke druer. Smakene og aromaene til vinene som produseres her – de mest populære er de lette, smakfulle lokale variantene som Olaszrizling, Kéknyelű, Juhfark – er sterkt påvirket av vulkansk stein og rød jord. Det er verdt å besøke lokale vinprodusenter, hvorav mange har egne vinterrasser eller restauranter hvor de ikke bare gir maksimal oppmerksomhet til vinene sine og rettene laget av fisk fra Balaton og andre lokale råvarer, men også til gjestene.

TOKAJ OG OMEGN

For deg som liker god vin og deilig mat, er det ganske enkelt et must å besøke Tokaj-regionen i den nordøstlige delen av Ungarn. Det er hjemstedet til Tokaji Aszú, som sannsynligvis er den beste naturlige søte vinen i verden – et produkt av klima, jord, variasjon og helt sikkert menneskene som bor der. Regionen er også hjemsted for vakre, tørre hvitviner som gjenspeiler Tokajs ekstremt varierte vulkanske jord. Her er vindyrking og vinfremstilling mer enn tradisjon: Det er en livsstil.

Den mangfoldige sosioøkonomiske, kulturelle, etniske og religiøse bakgrunnen i befolkningen og sist, men ikke minst berømmelsen til Tokaji Aszú-vin, har bidratt til etableringen av den rike og varierte kulturarven i denne vinregionen. Kulturlandskapet i Tokaj er et av UNESCOs verdensarvsteder i landet, og dekker det administrative området til 27 bosetninger. Vinregionen har vært beskyttet siden år 1737, da en kongelig resolusjon proklamerte området som en lukket vinregion – den første i sitt slag i verden.

Historiske slott og palasser er også til stede i dette området, og de lokale og særpregede tredekorerte kirkene har stor kulturell verdi.

Området kan også skryte av den enestående dyreparken og tropicariet i Nyíregyháza, samt et populært termisk bad og LEGO-fabrikken med guidede turer. Byen Sátoraljaújhely ligger i nærheten, og gir en flott anledning for fotturer og moro i opplevelsesparken.

I tillegg til sine fantastiske viner har regionen andre delikatesser som er verdt å smake. Har du prøvd “nudli” fylt med plommesyltetøy med “t-bone” av vilt? Plommer fra Tarpa og aprikoser fra Gönc er utsøkte, og fungerer som base til de fineste palinkaene, den berømte ungarske spriten.

ANDRÁSSY REZIDENCIA

Den 500 meter lange kjelleren som ligger under bygningen til det femstjerners Andrássy Rezidencia Wine & Spa ble bygget på 1400-tallet, og er fortsatt i bruk. VinoSense Spa-avdelingen tilbyr moderne skjønnhetsbehandlinger som gir forfriskende revitalisering av både kropp og sjel. De har en spesiell velværebehandling ved hjelp av det luksuriøse spa-merket Germaine de Cappucini, og velværebehandlinger med druebaserte produkter.

NYÍREGYHÁZA

Hunguest Hotel Sóstó i Nyíregyháza- Sóstógyógyfürdő strekker seg over 9 000 kvadratmeter og inneholder 123 rom, og er det hotellet som tilbyr de mest komplekse tjenestene i Szabolcs-Szatmár-Bereg fylke. SóstóZOO, som har blitt kåret til Europas beste dyrepark og er hjem for 5 000 dyr, ligger åtte minutters gange fra hotellet. Hotel Sóstó er det eneste hotellet i Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő der gjestene kan bruke AQUARIUS spa- og velværesenter og Park Spa hele året, uten ekstra kostnader. Gjestene kan gå over til AQUARIUS spa- og velværesenter innendørs, og Park Spa utendørs gjennom en korridor. AQUARIUS spa- og velværesenter er åpent hele året, og Park Spa er åpent om sommeren. Totalt tilbyr de 22 bassenger med en rekke tilbud og opplevelser over nesten 25 mål.

DEBRECEN OG OMEGN

Debrecen og Hajdúszoboszló er begge kjent for sine spa-anlegg, med Hajdúszoboszló som det største i sitt slag i Europa. Du finner flotte sykkelruter og interessant dyreliv rundt Tisza-sjøen, og du kan dra på en spennende safari-tur for å opplve dyrelivet i nasjonalparken Hortobágy. Dette UNESCO verdensarvlistede stedet er hjemstedet til de ungarske cowboyene, med sin rustikke mat. Det tradisjonelle Mangalica-svinekjøttet er også en populær rett i regionen.

Den nest største byen i landet, Debrecen, finnes i denne regionen. Byen huser en rik kulturarv, hvor besøkende kan glede seg over den store kirken fra Reformasjonen og den historiske høgskolen, besøke MODEM Center for Modern and Contemporary Arts eller ta del i festivaler. Debrecen er også hjemstedet til Flower Carnival, der dusinvis av vogner er dekorert med fargerike blomster og defilerer rundt i byen med kunstneriske gruppeopptredener fra hele verden.

DEN UNGARSKE TURISTINDUSTRIEN I TALL

Fram til i år var turisme en viktig sektor med et stort potensiale: Det totale bidraget til landets BNP var 13,5 prosent i 2019. I følge data fra Ungarns statistiske sentralbyrå registrerte landet 16,2 millioner ankomster i 2019, hvorav 53 prosent var innenlands og 47 prosent internasjonale. I 2019 ble det registrert totalt 42 millioner overnattinger, noe som er en økning på 84 prosent siden 2010. I følge Ungarns statistiske sentralbyrå var det en økning i inntektene til kommersielle overnattingssteder på 9,9 prosent. Hovedstaden Budapest registrerte 14 millioner overnattinger i 2019, som er 33 prosent av det totale antallet overnattinger i landet.

Hungarian Tourism Agency
1027 Budapest, Kacsa u. 15-23
1525 Budapest Pf.: 97
+36 1 488 8722
info@mtu.gov.hu

OM HUNGARIAN TOURISM AGENCY

Det ungarske turistbyrået (HTA) er ansvarlig for utvikling og administrasjon av Ungarns turistindustri.

I det siste har det skjedd et paradigmeskifte i koordinering av turisme, som setter fokus på destinasjoner som har stort potensiale. En av HTAs hovedoppgaver er identifisering, opprettelse og utvikling av disse destinasjonene ved å investere i infrastruktur, skape attraksjoner og forbedre turismestyring og krysspromotering på destinasjonene.

HTA er også ansvarlig for reguleringen av hospitality-industrien: Overnattingssteder, restauranter, barer, med mer. HTA spiller også en viktig rolle i koordineringen med andre avdelinger i departementene som påvirker turisme, for eksempel transport eller kultur. Country branding, promotering og markedsføringsaktiviteter er også en viktig del av byråets oppgaver.

For å sette våre og retningslinjer vedtok vi sammen med aktørene i den ungarske turistnæringen den nasjonale turistutviklingsstrategien i 2017. Denne vil bli fornyet ved slutten av året, i henhold til dagens trender. Som vårt mål definerte vi å dele vår lidenskap for Ungarn, og vårt oppdrag er å fortelle Ungarns historie og å sikre velstand gjennom utvikling av turistnæringen.

Hvor finner du oss?

wowhungary.com/en/
spiceofeurope.com/
www.facebook.com/wellspringofwonders
www.instagram.com/wow_hungary/

Share.

About Author

Comments are closed.