Vurder å søke om refinansiering av smålån etter ferien

I dagens Norge er det svært mange som har smålån, ofte etter å ha finansiert en ferie til utlandet. Ifølge rikskringkasteren NRK er det 175 000 nordmenn som sitter med diverse forbruksgjeld, mens hele 567 000 har kredittkortgjeld.

0

Dersom man har flere smålån som stammer fra ferien kan refinansiering være en gunstig løsning. Selv om det du betaler ned hver måned kanskje ikke er så mye, koster lånene likevel deg likevel mye i form av termingebyr og renter.

Samler du de dyre smålånene unngår du de irriterende ekstrautgiftene. Du får da kun én rente, ett lån og ett termingebyr å tenke på. Dette er grunnen til at refinansiering av smålån kan være såpass gunstig.

Slett mindre lån og kredittkortgjeld

I et samfunn der forbruket er relativt høyt, er det enkelt å miste oversikten over hva man egentlig har betalt for. Enten gjelden stammer fra ferien, oppussing eller lignende er det enkelt å havne i en gjeldsfelle.

Det er blitt relativt enkelt å skaffe skaffe seg ulike kredittkort og forbrukslån, med høy kredittramme. Om man setter seg ned og får et lite overblikk over ens finansielle situasjon er det fort gjort å oppdage at man har mer gjeld enn hva man kanskje hadde trodd.

Ved refinansiering av flere smålån forsvinner selvfølgelig ikke gjelden, men man kan minimere kostnadene og samtidig bli raskere gjeldfri. Refinansiering fungerer slik at man tar opp et større lån til bedre rente og benytter dette til å betale ned de lånene man allerede skylder.

Da får man kun én kreditor å forholde seg til. Når man inngår refinansieringsavtaler er det viktig å finne en bedre rente enn det man tidligere hadde.

Slik søker du om et nytt samlelån

Det finnes flere tilbydere som kan hjelpe deg med å søke om refinansiering av smålån som stammer fra ferien.Flere av disse bankene kan du lese mer om på sider som denne: https://www.refinansiere.net.

Det viktigste er kanskje å spille med åpne kort når man kontakter banken. Man bør forklare situasjonen og at man ønsker å refinansiere dyre lån. Er man ærlig og viser til god betalingsvilje, vil i mange tilfeller banken bli litt mer medgjørlig. En kredittsjekk er imidlertid uansett obligatorisk og banken vil alltid vurdere ens betalingsevne.

Hvor godt tilbud man får er i stor grad avhengig av resultatet på denne kredittsjekken. Man vil få en kredittscore som gir låntaker en verdi på mellom 0 og 100, der 100 betyr svært god betalingsevne. Har man for eksempel betalingsanmerkninger eller veldig lav inntekt, vil man få lav kredittscore. Lav kredittscore gir høyere rente på lånet, mens høy score gir låntakeren bedre betingelser.

Hvordan man finner det beste lånet

Alle som skal søke refinansiering av smålån etter endt ferie gjør dette for å få en bedre oversikt, og selvfølgelig – å spare penger. Da gjelder det å finne et lån med så gode renter og lave gebyrer som mulig. Dette kan gjøres på ulike måter.

Det finnes for eksempel sider på internettet som har sammenligningsverktøy som gjør det lettere å sammenligne priser. Her finner man enkelt de beste lånene uten sikkerhet som egner seg for refinansiering.

Det er også et alternativ å bake lånet inn i boliglånet. Dette vil selvfølgelig være mer kostnadsbesparende enn å velge et forbrukslån, da boliglånsrenten er mer gunstig. Det kan imidlertid innebære gebyrer på noen tusen kroner, så sjekk dette på forhånd. Har man imidlertid muligheten til å refinansiere lån med sikkerhet, er dette et godt alternativ. Sjekk uansett den effektive renten, forbrukslån eller ei.

Effektiv vs. nominell rente

Det som avgjør hvorvidt refinansieringslånet man ser på er bra eller ikke, er rentene. Mange banker reklamerer med sin nominelle rente, men det er viktig å huske på at det er den effektive renten man bør se på. Bankene er pliktige til å opplyse om denne også.

Nominell rente er kun selve renten på lånet, mens den effektive renten også tar hensyn til eventuelle gebyrer og andre kostnader.

Så lenge man ser på den effektive renten, vil man få god oversikt over hva lånet vil koste en. Det er dog viktig at man tenker på at man ikke nødvendigvis vil få lånet til den renten banken reklamerer for. De viser vanligvis den beste renten man kan få. Husk at kredittsjekken avgjør den endelige renten, og at denne kan bli høyere. Renten bør være på 10–20 %, og alltid lavere enn snitter du betaler på dine smålån.

En enkel oppsummering

  • Refinansier dyre smålån for å spare penger
  • Sammenlign ulike banker og lån på forhånd.
  • Velg et refinansieringslån med lavest mulig effektiv rente.
  • Bak eventuelt smålån inn lånet i boliglånet.

Dersom du sitter med mange dyre mikrolån eller smålån med høy rente, kan du potensielt spare noen tusenlapper i måneden ved å refinansiere.

Dette går ut på å betale ned dyre lån med et billigere lån. Da får man kun ett lån å forholde seg til, forhåpentligvis med en lavere effektiv rente. Sammenlign lån hos ulike banker i dag, og refinansier gjelden fra ferien din på en smart måte!

Share.

About Author

Comments are closed.

Translate »