Å betale for ferien med et forbrukslån uten sikkerhet kan bli dyrt

Hvert år reiser hundretusenvis av nordmenn på ferie til varmere strøk. Mange av disse velger å betale for turen med et forbrukslån uten sikkerhet, som fort kan bli dyrt.

0

Finansieringsformen kan også føre med seg visse fordeler for den som låner pengene, noe du vil kunne lese mer om i denne guiden.

Derfor velger noen å låne penger til turen

Årsakene til at folk låner penger til å betale for ferien sin varierer. Her er noen av de vanligste grunnene.

Feriepengene kommer sent

Feriepengene tikker inn på konto på den siste ordinære arbeidsdagen før sommerferien begynner. Den eksakte datoen vil variere mellom hver arbeidsplass, og hvorvidt man er fagorganisert. Fagforbund har ofte fremforhandlet egne datoer for utbetaling på vegne av sine medlemmer.

Ulempen med dette er at pengene ofte tikker inn på konto etter at ferieplassene er blitt fylt opp. Å bestille hotell, flybilletter og lignende på et tidlig tidspunkt vil som kjent kunne gjøre turen langt billigere. 

På grunn av dette velger noen å finansiere hele turen god tid i forveien med et forbrukslån. Som en del av planen vil de oftest betale ned all gjelden så fort feriepengene ankommer.

Dårlig råd

Andre velger å dekke turkostnadene med lånte penger fordi de ikke ellers har råd til å reise. For denne gruppen er det lett å havne i en lånefelle, hvor man ikke klarer å slette gjelden sin i tide. 

Forbrukslån uten sikkerhet kan fort bli veldig dyrt, og det øker faren for ytterligere betalingsproblemer. Mangler man nok penger til å dra på ferie er det som regel best å legge turplanene på is.

Dette burde man passe seg for

Å finansiere en feriereise med et forbrukslån uten krav til sikkerhet er ikke automatisk å regne som et dumt valg. Derimot handler det om hvilke forutsetninger man har for å kunne betale tilbake pengene i tide, og hvorvidt man klarer å oppnå en akseptabel pris på lånet.

Før du slår til på et tilbud om lån uten sikkerhet burde du først sjekke at du har oppnådd best mulig pris i markedet. Å sammenligne lånepriser kan virke vanskelig, men det finnes noen verktøy som gjør jobben langt enklere. Her ser du noen av disse.

Finn priser Forbrukslån.no

Forbrukslån.no er en gratis nettjeneste som lar deg sammenligne forbrukslån uten sikkerhet på en trygg og enkel måte. På nettsiden finner du flere guider som handler om lån, og en kalkulator som hjelper deg estimere kostnadene per måned (også kalt terminbeløp). 

Å sjekke priser og betingelser på hvert lån er kostnadsfritt, og kan i teorien spare deg for en del penger. Her finner du nærmere 30 banker, som alle tilbyr finansiering uten sikkerhet til deg som skal reise på ferie.


 
Bruk en lånemegler

Det andre valget er å sjekke prisene gjennom en lånemegler. Heller ikke denne tjenesten koster penger, men skiller seg ut fra forbrukslån.no på ett viktig punkt: De søker om lånet på dine vegne, og sender deg deretter alle pristilbud fra bankene.

Med andre ord vil du ikke behøve å kontakte de forskjellige bankene på egenhånd. Det bringer oss over til neste punkt, som også er det viktigste.

Bruk god tid og sammenlign prisene

I dag er det mulig å søke forbrukslån med beløp fra 1.000 til 600.000. Prisene varierer voldsomt, ved at noen krever en lånerente ned mot 6%, mens andre tar opptil 1.200% for sine lån. Det kan fort bli veldig dyrt for deg hvis du unnlater å sammenligne prisene på forhånd.

En anbefaling er at du aldri bruker den nominelle renten på lånene som et referansepunkt. Se derimot på den effektive satsen, hvor forbrukslånets gebyrer også inkluderes i prisen.

Bør man bruke forbrukslån eller kredittkort?

Både forbrukslån og kredittkort er lån som leveres uten krav om sikkerhet. Differansen er den at kredittkortene har en rentefri periode på opptil 50 dager. Sagt på en annen måte: Betaler du ferien med et kredittkort vil du slippe å betale for lånet inntil denne perioden er utløpt.

Likevel er det ikke noe som oftest lønner seg, fordi kredittkort har så høye renter. Du kan forvente å betale opptil 10% mer i rente hvis du bruker kredittkortet fremfor et vanlig forbrukslån. 

Den eneste gangen det lønner seg å bruke et kredittkort er hvis du vet med sikkerhet at du klarer å betale tilbake alle pengene (f.eks med feriepengene dine) før rentene slår inn.

Husk at du også kan spare penger ved å bestille sent

Hvis målet ditt er å spare mest mulig penger på ferien kan det også lønne seg å vente til siste liten. 

Turoperatører som har ledige plasser vil ofte legge ut pakkepriser til sterkt rabatterte priser rett før avreise. På norsk kalles dette ofte for “restplasser”, og det er ikke uvanlig at man kan spare opptil 60-70% av den opprinnelige pakkeprisen.

 

Share.

About Author

Comments are closed.