6 tips til deg som skal søke lån til reise

I denne guiden finner du 6 tips til hva du bør huske på når du skal søke lån til reise. Målet er at du sparer penger ved å finne det billigste lånet.

0

1.   Forhør deg med flere långivere

Lån uten sikkerhet kan være kostbart og det er ikke uvanlig å betale opptil 30-40% i effektiv rente hos utvalgte banker.

For å oppnå best mulig vilkår burde du derfor forhøre deg med flere banker. Prisforskjellene kan være markante, og du kan spare mye penger hvis du bruker litt ekstra tid på prosessen.

Å søke lån byr også på spesielle utfordringer sammenlignet med å skaffe andre produkter og tjenester. Du vet ikke hvilken pris du må betale for lånet inntil banken har kjørt en kredittsjekk. Du må derfor søke hos hver bank for å kunne vite hvilken pris de er villige til å gi deg.

Derfor er det smart å søke flere steder, og på den måten få en oversikt over hvilke tilbud som er billigst.

2.   Bør man velge forbrukslån eller kredittkort?

Når du skal velge et lån uten sikkerhet har du 2 valg: Kredittkort eller forbrukslån.

Kredittkort kan være en akseptabel løsning så lenge du klarer å slette lånet innen en viss tid. Kortet gir deg en betalingsutsettelse på inntil 50 dager, og du slipper dermed å betale rentekostnader i denne perioden.

Andre viktige fordeler er at noen såkalte “reisekort” inkluderer en kostnadsfri reiseforsikring, pluss forsikring for avbestilling. Til gjengjeld har kortene en høyere rente enn vanlige forbrukslån, ofte med god margin.

Forbrukslån har ingen rentefritak og krever i tillegg et etableringsgebyr. Til gjengjeld har lånet som oftest en lavere rente, som gjør at du sparer penger hvis du velger en lang nedbetalingstid. Forbrukslån er derfor det beste valget hvis du planlegger å betale tilbake over en lenger periode.

3.   Bruk en portal for å søke

For å finne en fullstendig oversikt over lån i Norge lønner det seg å bruke en finansportal. Portalene inneholder omtaler av de fleste lån som tilbys uten sikkerhet.

Du kan for eksempel søke om et lån gjennom billigeforbrukslån.no. Et tips er at du bruker lånekalkulatoren til å finne ut hvilket terminbeløp du må betale. Den justerer beløpet i henhold til ønsket sum og nedbetalingsperiode.

Portalene gir deg også mer bakgrunnsinformasjon om lånenes kostnadsprofil. Det inkluderer som oftest en oversikt over gebyrene for vedlikehold, etablering, fakturering og utsettelse av betaling.

4.   Betal tilbake lånet kjapt

Når du låner penger til ferien bør du ha som mål å slette all gjeld så fort som mulig. Lån uten sikkerhet kan nedbetales før avtalt tid, uten at det medfører noen ekstrakostnader for deg som kunde.

Bestiller du turen i løpet av våren kan det være lurt å bruke feriepengene til å slette lånet når de kommer inn på konto. Hensikten er å redusere kostnadene så mye som mulig ved å forkorte renteperioden.

5.   Finansiering via turoperatøren lønner seg sjelden

Noen norske turoperatører tilbyr finansiering via sine samarbeidspartnere. Enten er det snakk om et separat forbrukslån eller turoperatørens eget kredittkort.

Da får du oftest valget om å finansiere kun deler av turen eller hele beløpet på forhånd. Ordningen kan på mange måter sammenlignes med den finansieringen man tilbys i butikk, enten det er for kjøp av hvitevarer, elektronikk eller lignende.

Problemet er at turoperatørene har 1 samarbeidspartner, og at denne partneren ikke nødvendigvis kan skilte med det billigste tilbudet.

6.   Oppnå bedre betingelser ved å søke sammen

Hvis ektefeller skal reise sammen vil det lønne seg at begge søker om lånet. Løsningen kalles ofte for “kausjonist” eller “medsøker”, og betyr at begge pådrar seg ansvaret for at pengene betales tilbake. Fordelen er at banken anser det som lavere risiko for at lånet misligholdes hvis flere personer står ansvarlige.

Å stille som kausjonist på et lån er likevel noe man burde være forsiktig med, og anbefales ikke med mindre man har et nært forhold til hovedlåntaker (f.eks ektefelle eller samboer).

Hvor mye penger man ender opp med å spare vil variere, men det kan være snakk om en betydelig sum. Resultatet avhenger av kredittverdigheten til den som kausjonerer for lånet.

Noen avsluttende tips

Her er et par andre ting du bør huske på før du velger et lån:

  • Bruk renteeksempelet i reklamen som en veiviser for kostnadsnivået. Det viser et gjennomsnitt av hva de andre kundene betaler.
  • Et høyt etableringsgebyr betyr ikke nødvendigvis at lånet er dyrt. Se på den effektive rentesatsen for å sammenligne prisnivået.
  • For å motta forsikringsfordeler med et kredittkort er det viktig at du dekker minst halvparten av turkostnadene dine med kortet.

Share.

About Author

Comments are closed.

Translate »