– Viktig og positiv melding

Kutt i formuesbeskatningen og bærekraft i videre utvikling av reiselivet er to sentrale poster i regjeringens Reiselivsmelding, som med næringsminister Monica Nærland i spissen la frem fredag.

0

Det er 17 år siden forrige gang det forelå en slik melding, og norske reiseliv – som utgjør åtte prosent av samlet sysselsetting i Norge – har ventet lenge på innholdet i det som fredag ble levert med stor festivitas i Tromsø.

Begge de to store arbeidsgiverorganisasjonene, Virke og NHO, er godt fornøyd med det som legges frem, selv om det heller ikke denne gangen gjøres en åpning for en sterkere politisk satsing med en egen minister.

– Dette er et sterkt signal om at Regjeringen mener reiselivet er viktig for Norge, og med denne gir de næringen rom for nødvendig og visjonær utvikling, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Bente Bratland Holm.

Reiselivsmeldingen setter særlig søkelys på hvordan man skal øke lønnsomheten innad i reiselivet, og hvordan dette må gjøres på en bærekraftig måte. Ifølge Bratland Holm harmoniserer dette med det som vil prege Innovasjon Norges egen handlingsplan for reiselivet, som offentliggjøres 24. april.

– Reiselivet går så det suser om dagen, og det er nå vi må våge å ta valgene som skal styrke norsk reiseliv i konkurransen med internasjonale gjester, på en måte som ivaretar norsk natur, folk og kultur på best mulig måte, fortsetter Bratland Holm.

Direktør i Virke Reise Norge og kultur, Line Endresen Normann, er særlig fornøyd med at reiselivsbegrepet endelig utvides til også å omfatte kultur, byliv og opplevelser.

– Det er viktig at bredden og mangfoldet av opplevelsesaktører i hele landet, som skaper det attraktive produktet Norge, nå anerkjennes, sier hun blant annet.

Regjeringen vil opprette et samarbeidsråd mellom kultur og reiseliv, som Virke ønsker velkommen, og mener at bedre samordning mellom kulturaktører og reiselivsnæringen vil gi store gevinster for alle.

Som NHO er Virke glad for at regjeringen senker formuesskatten for arbeidende kapital, slik at norskeide hoteller og overnattingssteder får redusert skatt neste år.

– Det er både riktig og rettferdig at norskeide hoteller får kuttet formuesskatten. Det vil hjelpe lønnsomhet. Ett av tre hoteller går fortsatt med underskudd, til tross for sterk vekst i besøkende til Norge, sier NHOs reiselivssjef Kristin Krohn Devold i en kommentar til meldingen.

Reiselivsmeldingen ble lagt frem i imponerende omgivelser fra toppen av Fjellheisen i Tromsø.

Reiselivsmeldingen ble lagt frem i imponerende omgivelser fra toppen av Fjellheisen i Tromsø.

Hun er for øvrig godt fornøyd med at mange av NHOs innspill ble lyttet til, og håper på en god og tett dialog med myndighetene i oppfølgingen av meldingen.

– Med rett oppfølging vil vi både styrke norsk reiselivs konkurranseevne internasjonalt, bidra til en mer bærekraftig næring med større lønnsomhet, og ikke minst sikre og skape flere arbeidsplasser, sier Krohn Devold.

Les hele Stortingsmeldingen her!

Del.

Om forfatteren

Bjørn Moholdt

Sjefredaktør, Travel News bjorn@travelnews.no

Kommentarer er stengt.

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.
  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder