Norge vinner på teknologi

Norske overnattings- og serveringsbedrifter er blant Europas mest produktive. Det skyldes satsing på teknologi, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

0

– Gjennom teknologi og innovasjon er det penger å spare og kunder å få tak i, sier Devold.

– Det er også nøkkelen til produktivitetsvekst og til å forsvare det norske kostnadsnivået. Høyere grad av automatisering er nødvendig for at vi ikke skal prise oss ut. Samtidig vil vi aldri kunne automatisere vertskapsrollen, sa  hun blant annet under NHO Reiselivs årskonferanse «Reisemix» i Svolvær.

Rapporten «Produktivitet i norsk reiseliv», som Menon Business Economics har laget, slår fast at norske overnattings- og serveringsbedrifter er blant Europas mest produktive. Produktivitetsveksten har vært nødvendig for at norsk reiselivsnæring skal kunne konkurrere nasjonalt og internasjonalt, heter det i Menon-rapporten.

– Norske reiselivsbedrifter klarer med kirurgisk presisjon å selge ledig kapasitet. De har evnen til å få høye priser ut og lave kostnader inn, blant annet ved å skalere ressurser i henhold til behovet, sier Kåre Sandvik, assosiert partner i Menon.

Han peker på følgende faktorer for produktivitet: bedriftsstørrelse, kjedetilhørlighet, lokalisering i store byer eller reiselivsklynger, utdanningsnivå, lav turnover/stabil arbeidskraft og antall heltidsansatte.

– Hvis vi skal styrke norsk reiseliv, må vi få større bedrifter, styrke klynger, heve utdanningsnivået og få flere heltidsansatte. Hvis for eksempel opplevelsesbransjen skal lykkes, må de bli en del av et større reiselivsfelleskap. I Lofoten har de lyktes med dette, sier Sandvik.

Del.

Om forfatteren

Bjørn Moholdt

Sjefredaktør, Travel News bjorn@travelnews.no

Kommentarer er stengt.

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.

  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder