Mot ny rekordsommer?

En av tre norske reiselivsbedrifter forventer at sommersesongen 2016 blir bedre enn fjorårets rekordsommer.

0

Fjoråret ble et rekordår for norsk reiseliv. Det totale forbruket hos turistene var på cirka 67,4 milliarder kroner, ifølge Innovasjon Norge. Det er en økning på rundt syv milliarder kroner fra 60,4 milliarder i 2014. Om lag halvparten av økningen skyldes økning i volum og halvparten skyldes økning i forbruk.

NHO Reiselivs ferske økonomibarometer viser at 30 prosent av norske reiselivsbedrifter tror sommersesongen 2016 blir bedre enn sommeren i fjor. 63 prosent svarer at de tror sommeren i år blir på nivå med rekordsommeren 2015.

Vekst fra utlandet
– Dette er svært optimistiske tall, særlig med tanke på at vi i fjor opplevde tidenes sommer med en rekordvekst i utenlandske overnattinger. Det er stor grunn til å tro at veksten vil fortsette, og at også denne sommeren kan slå nye rekorder, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

I fjor var det de utenlandske gjestedøgnene som økte mest. Den positive utviklingen har fortsatt inn i 2016. I løpet av årets fire første måneder er det registrert 11 prosent flere utenlandske hotellovernattinger enn i samme periode i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB)

– Vårt fortrinn er at Norge oppleves som et eksotisk og trygt reisemål med unike opplevelser. Vi er også et moderne land med høy digitaliseringsgrad og markedsinnovasjon i reiselivet. Godt hjulpet av en svak krone er Norge blitt et attraktivt feriemål, sier Devold.

Økonomibarometeret viser også at reiselivsnæringen er mer optimistisk til markedsutsiktene sammenlignet med NHO i sin helhet. Reiseliv, fiskeri og forretningstjenester topper statistikken over de næringene som er mest optimistisk til markedsutsiktene.

– Reiseliv, fastlandsindustri og fiskeri er de største valutainnbringende næringene i fastlands-Norge. Felles for de tre er at de nyter godt av lav kronekurs. Vi vet samtidig at kronekursen vil stige i takt med oljeprisen. For reiselivets del er det avgjørende at reiselivsbedriftene fortsetter det gode arbeidet med å utvikle produktene sine, sier Devold.

Vel 2000 medlemsbedrifter har svart på NHOs økonomibarometer som kartlegger blant annet bedriftenes markedssituasjon- og utsikter, samt investerings- og bemanningsplaner. Drøyt 200 av NHO Reiselivs 2800 medlemsbedrifter har svart på undersøkelsen.

Del.

Om forfatteren

Tom Andersson

Redaktør, Travel News, tom@reis.no

Kommentarer er stengt.

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.

  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder