Mangler presise besøkstall

Selv om det aldri har vært flere turister nord i landet sliter reiselivet med å finne ut nøyaktig hvor mange som faktisk besøker oss.

0

Man har regnet seg frem til 12,6 millioner gjestedøgn ved kommersielle overnattingssteder fra mai til ut juli i år, men til NRK.no sier Margrethe Helgebostad i Innovasjon Norge at det finnes mørketall som gjør det vanskelig å si noe om den reelle turiststrømmen til Norge.

For ifølge de offisielle tallene var det en svært god sommersesong, med en økning på fem prosent i antallet overnattinger sammenlignet med fjoråret.

Det er ny rekord.

– Vi har ikke målinger i dag som kan fastslå hundre prosent nøyaktig antallet gjester i sommer, sier daglig leder Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten, der mørketallene merkes spesielt godt.

For i Lofoten har de aldri hatt så mange turister på besøk som i år, selv om man ikke helt klarer å telle seg frem til et sikkert tall.

Noe av årsaken skyldes utleie på Airbnb. Dreyer tror at antallet senger gjennom denne utleietjenesten tilsvarer mellom fire og seks hoteller, bare i Lofoten alene. I tillegg er bruken av telt og bobiler svært omfattende.

– Her er det fri flyt, og vi er nødt til å få en annen mulighet for måling enn hva vi har nå, sier Dreyer.

De konkrete tallene man i dag har tilgang til ut over SSBs offisielle statistikk får man fra trafikkselskaper, flyselskaper og punktmålinger fra Statens vegvesen. Likevel, den sterke veksten til Airbnb og telt- og bobilturister gjør sjansen for underrapportering stor.

– Nye aktører i markedet som Airbnb, som ikke har rapporteringsplikt til norske myndigheter, forsterker behovet for bedre statistikk for reiselivsnæringen, sier Ingjerd Sælid Gilhus, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, som synes det er vanskelig å tallfeste mørketallene.

– I 2015 var det 197 000 utlendinger som benyttet seg av Airbnb, tall som ikke er med i de offisielle overnattingstallene til SSB, sier Sælid Gilhus til NRK.no.

–  I tillegg fanger heller ikke SSB opp de som telter eller bor i campingvogn på ikke-kommersielle steder eller de som bor privat.

Del.

Om forfatteren

Bjørn Moholdt

Sjefredaktør, Travel News bjorn@travelnews.no

Kommentarer er stengt.

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.

  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder