Krever raskere visumbehandling for kinesere

– Kineserne representerer et enormt potensial for norsk reiseliv, og derfor må behandlingstiden for visum reduseres, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

0

Mandag ble det kjent at Norge og Kina vil gjenopprette forbindelsen seks år etter tildelingen av Nobels Fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Ønsker rask reaksjon

– Dette er gode nyheter for norsk reiseliv. Kina opplever sterk økonomisk vekst, og det gjør at flere kinesere reiser utenlands. Vi skal sørge for at vi tar vår andel av veksten, sier NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold.

Sammenlignet med andre europeiske land har Norge lang behandlingstid for visumsøknader fra kinesiske reisende. En visumsøknad til Danmark tar i gjennomsnitt fire til syv dager å behandle. Italia har en behandlingstid på cirka fem dager, mens behandlingen i snitt tar 12 dager i Norge.

– Forutsetningen for videre vekst fra Kina er at kinesiske gjester får like rask visumbehandling i Norge som i Danmark og Italia. Det er viktig at myndighetene agerer raskt.

– Behandlingstid for visum kan påvirke valg av reisemål. Derfor bør den være så kort som mulig. Vi kan ikke ha lengre behandlingstid enn våre naboland, sier Krohn Devold.

NHO Reiseliv ønsker en rask reaksjon fra norske myndigheter, og har bedt stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) løfte problemstillingen politisk. Svaret kan avgjøre hvor stor andel av Kina-veksten norsk reiseliv får neste år.

Legger mest igjen

Norge har opplevd en enorm økning av kinesiske turister de siste årene. 2016 er allerede et nytt rekordår når det gjelder kinesiske gjestedøgn. Fra januar til oktober har kinesere overnattet drøyt 380.000 ganger i Norge. Det er 36 prosent mer enn i samme periode i fjor. Kinesere har stått for vel fire prosent av alle utenlandske overnattinger så langt i år.

– Vi har hatt en enorm vekst av kinesere til Norge, til tross for at forholdet mellom de to landene har vært iskaldt. Jeg tror likevel at et stabilt og godt politisk forhold til Kina vil føre til at enda flere kinesere besøker landet vårt, sier NHO Reiseliv-sjefen.

Asiatene er den gruppen av utenlandske besøkende som legger igjen mest penger når de er i Norge. Kineserne utgjør den klart største gruppen av besøkende fra Asia.

– Kinesere er opptatt av å oppleve mest mulig når de er i Norge. De vil se både fjorder og Nord-Norge i tillegg til å ha noen dager i Oslo. Det gjør at det er mange ulike bransjer som får sin del av omsetningen. I tillegg bruker de mye penger på luksusvarer som er rimeligere i Norge på grunn av momsfritaket, sier Krohn Devold.

Share.

About Author

Bjørn Moholdt

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.