Der maten frister mest

Roma, Paris og Barcelona står høyest på listen når nordmenn skal reise til en by for maten sin skyld, ifølge en undersøkelse fra Expedia.no.

0

Matopplevelser er en viktig del av ferien for nordmenn, og for mange av oss er den lokale maten en avgjørende faktor når vi bestiller ferien. Faktisk er det også avgjørende for hvor i byen vi velger å bestille hotell. Over halvparten av de spurte nordmennene har svart at undersøkelsene de gjør på hvor det er best å spise, påvirker hvor de velger å bo.

Mens København med sine røde pølser og smørrebrød havner høyt på listen over våre favorittsteder når det gjelder mat, er det en annen nordisk hovedstad som frister minst. Helsinki er byen vi helst holder oss unna om eneste reisegrunn er for å nyte maten. Det kan også virke som at nordmenn flest heller ikke lar seg lokke av nudler, sushi og vårruller, da både Hanoi, Tokyo og Hongkong ligger høyt på listen over byer vi ikke vil reise til for maten sin skyld.

Her frister en matferie mest:
1. Roma
2. Paris
3. Barcelona
4. København
5. New York
Her frister en matferie minst:
1. Helsinki
2. Hanoi
3. Tokyo
4. Hongkong
5. Stockholm

 

Dårlig tro på oss selv
Og når vi først er på restaurant i utlandet, skal vi helst vise at vi har satt pris på både mat og service ved å legge igjen noen ekstra slanter i tips. Men er vi like gode på det som andre folkeslag? Ifølge undersøkelsen har nordmenn minst tro på sine egne, 17 prosent av oss tror at likesinnede nordmenn er minst generøse med driksen sammenlignet med andre europeere. Vi har heller ikke særlig tro på svenskene og tyskerne, som havner på 2. og 3. plass på gjerrig-listen (henholdsvis 14 og 13 prosent). Danskene, derimot, har tydeligvis gitt oss et mer gavmildt inntrykk – bare én prosent tror danskene er minst generøse med driksen.

Nesten halvparten av nordmennene i undersøkelsen svarer at de kun gir tips på restauranter hvor de synes servicen er god, mens en av tre vanligvis gir mer tips på restauranter i utlandet fordi de er i feriemodus. Men hvor i Europa er egentlig restaurant-servicen best? Skal vi tro synsingen blant nordmenn er det Frankrike, Italia og Spania – altså de landene hvor nordmenn mest sannsynlig reiser for matens skyld.

Og tydeligvis er det deilig å være norsk på restaurant i Danmark – vår glade nabo i sør havner på 4. plass over land vi tror er aller best på service.

— Det er gledelig å se at Danmark har markert seg som et matland i nordmenns øyne. Hele Danmark er omgitt av sjø, og kan derfor – i likhet med Norge – by på masse god sjømat. I tillegg har de alt fra den verdensberømte Michelin-restauranten Noma som byr på nordisk mat, til PapirØen som byr på gatekjøkken fra alle verdenshjørner, forteller Charlotte Gogstad i Expedia.no.

Del.

Om forfatteren

Tom Andersson

Redaktør, Travel News, tom@reis.no

Kommentarer er stengt.

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.

  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder