Snart kan du fly Oslo – New York på to timer

Oslo – New York på to timer? Fullt mulig mener forskerne som har utviklet en ny type keramisk coating de mener vil revolusjonere hypersonisk (!) reising.

0

Det er forskere fra Storbritannia og Kina som har utviklet det keramiske belegget som skal kunne motstå temperaturer opp mot 3000 grader celsius. Dette er nemlig temperaturen som genereres når farten er på fem ganger lydens hastighet.

Hypersonisk fart – i motsetning til supersonisk – defineres nemlig fra mach fem og oppover.

Forskerne ved University of Manchester og Central South University i Kina hevder materialet de har klart å fremstille er 12 ganger mer effektivt enn såkalt UHTC – ultra-high temperature ceramics – som idag brukes i dagens raketter, romfartøy og forsvars-prosjektiler.

– Fremtidens hypersoniske romfartøy gjør det mulig å øke farten på tradisjonelle luftfartøy på en helt revolusjonær måte, sier Philip Withers ved Manchester-universitetet.

Belegget som effektivt vil motstå både varme og oksidering er også styrket ytterligere med en karbon-kompositt som gjør den ekstremt sterk og svært motstandsdyktig mot normal overflate-slitasje.

Del.

Om forfatteren

Bjørn Moholdt

Sjefredaktør, Travel News bjorn@travelnews.no

Kommentarer er stengt.

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.

  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder