Reisetrend: London i voldsom vekst

London styrker posisjonen som vårt mest populære reisemål, mens Tyrkia er den store taperen. Samtidig er vi blitt mer fleksible, med flere kortere reiser og større variasjon av reisemål.

0

I Travellinks oppsummering av nordmenns reisevaner er likevel Spania den store vinneren. Det skyldes i stor grad at vi har valgt bort Tyrkia. Alicante, Barcelona og Malaga havner derfor høyt på listen over årets mest populære reisemål.

Sammenlignet med i fjor har Gran Canaria den absolutt største økningen i antallet reisende med 133 prosent.

Også Mallorca lokket til seg flere besøkende.

– Spania er uten tvil årets vinner med rekordtall sammenlignet med andre reisemål, sier nordensjef i online-reisebyrået Travellink, Erik Wikander.

Brexit, det tyrkiske kuppforsøket, presidentvalget i USA og andre politiske hendelser påvirket nordmenns reisemønster i 2016, ifølge Travellink. Det har derimot ikke påvirket det totale reisebildet.

– Nordmenn gjør om, men gjør ikke varige endringer. På kort sikt påvirkes enkelte reisemål, men som helhet er det ingen nevneverdige endringer, sier Erik Wikander.

London fortsetter å være det aller største reisemålet for nordmenn også i år, fulgt av Amsterdam og Alicante. Trenden er ellers at en lang rekke populære storbyer i Europa taper til fordel for steder som vanligvis ikke har vært store turistmagneter. Vilnius og Krakow er noen av stedene som stadig flere nordmenn reiser til i stedet.

– Vi blir mer reisevante og vil oppdage andre og nye steder, samtidig som vi gjerne vender tilbake til våre favorittsteder. Nyåpnende lavprisruter påvirker også hvor vi kan tenke oss å reise, sier Erik Wikander.

Sterk London-vekst

I løpet av den måneden har trafikken til London økt med 25 prosent, som mest av alt skyldes Ryanairs nye ruter fra Gardermoen.

Det er bare litt over en måned siden Ryanair startet trafikken fra Gardermoen, den ene ruten til London, den andre til Vilnius i Litauen. Og det er særlig London-ruten, med tre daglige avganger og billettpriser presset til bunns, som har skutt fart.

London er fra før av det klart mest populære reisemålet til utlandet fra norske flyplasser, og er en av hovedrutene til utlandet ved siden av Stockholm og København. Konkurransen om passasjerene til den britiske hovedstaden er intens, takket være at både SAS, Norwegian, British Airways og nå altså Ryanair satser stort den veien.

I november i fjor reiste 88 000 passasjerer mellom Oslo og London. I år var det 113 000.

De største reisetrendene 2016


1) Spansk høytrykk

Urolighetene i Tyrkia har gjort at mange nordmenn i stor utstrekning har valgt andre reisemål. Spania og da spesielt Gran Canaria, Mallorca og Alicante hører med blant de store vinnerne. Totalt finnes tre spanske reisemål blant nordmenns mest populære reisemål i 2016.

2) Flere kortere reiser

Stadig flere booker kombinasjoner av fly og hotell, men mange går vekk fra ukeslange reiser. Det blir heller flere og kortere reiser i løpet av et år. En tydelig trend er at stadig flere velger tre-fire dagers reiser og at også reisemål langt unna er blitt populære for kortere visitter.

3) Spare på fly, sløse på hotell

Stadig flere reisende velger et flyselskap på utreisen og et annet for hjemreisen – slik at de kan få de beste prisene og flytidene. Hotellet kan derimot fortsatt koste litt mer om beliggenheten og fasilitetene er gode.

4) Storbyfavoritter får konkurranse

Storbyer som London, Berlin og Barcelona er fortsatt populære, men mange av de store turistmagnetene tapte til fordel for mindre tradisjonelle turiststeder og mer spennende reisemål utenfor Europa. Blant vinnerne er byer som Vilnius og Krakow.

5) Mandag er den nye torsdag

Antallet bookinger fra mobile enheter fortsetter å øke. Tidligere var onsdager og torsdager de store bookingdagene. Nå spres bookingene mer utover uken, med størst økning i ukens to første dager.

Flere reisetrender og statistikk presenteres i rapporten “European Traveller Insights Report” som er utarbeidet av onlinereisebyrågruppen eDreams ODIGEO der Travellink inngår.

Nordmenns reiser i 2016

Største reisemål 2016
(fjorårets ranking i parentes)

1) London (1)

2) Amsterdam (2)

3) Alicante (3)

4) Barcelona (4)

5) Malaga (6)

Reisemålene som øker mest 2016
(sammenlignet med 2015)

1) Gran Canaria (133 %)

2) Roma (37 %)

3) Vilnius (35 %)

4) Mallorca (29 %)

5) Nice (12 %)

Opplysningene er basert på statistikk fra Travellink i 2015 og 2016 (frem til og med 1. desember).

Del.

Om forfatteren

Bjørn Moholdt

Sjefredaktør, Travel News bjorn@travelnews.no

Kommentarer er stengt.

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.
  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder