Reisebransjen i akutt pengenød

Corona-avlyste reiser gjør at norsk reisebransje skylder sine kunder betydelige beløp. Fristen for utbetaling innen 14 dager er ikke mulig uten statlig hjelp.

0

Corona-tiltakene har gjort at reisebransjen har stanset helt opp.

– Ved avbestilling skal kunden ha full refusjon og pengene tilbake på konto innen 14 dager, sier Astrid Bergmål, direktør i Virke Reiseliv, til VG.

Fredag er dermed fristen for å refundere penger som turister har betalt for de første avlyste ferie-pakkene.

Loven om pakkereiser gjelder både de som sender nordmenn til utlandet i pakker med både reise og opphold, og de som selger pakketurer i Norge til utlendinger. 

Et konkursras er overhengende – om ikke myndighetene griper inn, mener Virke.

Regjeringen har varslet en ny krisepakke for næringslivet allerede fredag, og partiene på Stortinget har bestilt en slik pakke. Forrige helg uttrykte alle partier i Finanskomiteen, fortsett fra MDG, at regjeringen måtte vurdere «forslag som kan avhjelpe likviditetsproblemer som oppstår som følge av avbestilte reiser med hjemmel i pakkereiseloven».

– Det er ikke tvil om at særlig landets reiselivsbedrifter har en svært krevende tid. Dette tar vi på største alvor, i arbeidet som vi nå legger ned for å bistå norsk næringsliv, sier statssekretær Jan Christian Kolstø (V) i Næringsdepartementet til VG.

Noen konkrete løfter til bedriftene hadde ikke Kolstø da han ble forelagt problemstillingen onsdag kveld.

– Tiltakene som er lagt frem så langt vil avhjelpe situasjonen, også for aktører innen reiseliv. Men det er behov for mer. Regjeringen arbeider fortløpende for å finne treffsikre tiltak, men vi kan ikke gå nærmere inn på hvilke konkrete tiltak vi vurderer nå, utover at vi arbeider med den krisepakken som er varslet av finansministeren, skriver han i en epost til VG.

Reisegarantifondet dekker opp for kundenes eventuelle tap, men det hjelper ifølge Virke ikke reiselivsbedriftene.

– Fondet dekker inn krav mot bedriftene etter at de har gått over ende. Vi er opptatt av å berge reisearrangørene før de eventuelt går konkurs, sier Astrid Bergmål til VG.

Ifølge SSB omsetter reisearrangører og reisebyråer samlet for 35 milliarder kroner årlig.

Selv om en betydelig del av volumet dekker nordmenns pakkereiser til utlandet, er det mange små selskaper i Norge som tilrettelegger norgesferier. Alt er nå avlyst, ifølge Bergmål.

– 97 prosent av våre medlemmer oppgir sterk nedgang i etterspørselen etter deres produkter. De øvrige svarer «vet ikke», sier Virkes reiselivssjef.

Siden de første Corona-tiltakene kom på plass 12. mars, har mange reisearrangører frist til torsdag 26.mars til å betale tilbake pengene til kundene som har avbestilt reisen.

«En rekke reisearrangører vil da få alvorlige likviditetsutfordringer. Det er helt åpenbart at de ikke vil klare det uten hjelp fra staten. Om reiserestriksjonene skulle dra ut i tid vil refusjonsbeløpene bli enda større, og situasjonen tilsvarende vanskeligere. Flere og flere vil gå konkurs», skriver Virke i brevet til næringsministeren.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.