Ny redningsplan for Ving-eier

De største kreditorene i Thomas Cook med kinesiske Fosun Tourism Group i spissen sprøyter inn nesten ti milliarder kroner for å redde reiselivskonsernet, men det vil i tillegg kreve at flere sentrale aktører sier ja til planen.

0

Planen kom frem i en børsmelding onsdag. Det kinesiske reiselivskonsernet Fosun og Thomas Cooks viktigste banker og et flertall av obligasjonseierne støtter planen.

Kommer planen på plass skal Fosun sprøyter inn 450 millioner pund (4,9 milliarder kroner) i ny kapital til konsernet. De kjøper også minst 75 prosent av aksjene i turoperatør-virksomheten og 25 prosent av flyvirksomheten.

Om planen blir en realitet eller ikke, og om den kan bli gjennomført med oppstart i oktober, er fortsatt uklart.

De viktigste bankene og obligasjonseierne skal også bidra med om lag 450 millioner pund i ny finansiering, i tillegg til at de konverterer eksisterende gjeld til aksjer. De vil da ende med 25 prosent av turoperatøren og 75 prosent av flyselskapet i konsernet.

Tidligere i august meldte Thomas Cook – som blant annet eier nordiske Ving – at redningspakken ble økt med 150 millioner pund til totalt 900 millioner pund – en ramme som altså fortsatt gjelder.

I tillegg til dette har Thomas Cook sagt seg villig til å dekke Fosun og deres rådgiveres kostnader i forbindelse med restruktureringen med opp til 5,43 millioner pund (54,4 millioner kroner).

Etter planen skal aktørene stille med de nye milliardene i frisk kapital i løpet av oktober.

Som et av verdens største reiselivskonsern omsatte Thomas Cook i forrige regnskapsår for 9,6 milliarder pund (103,5 milliarder kroner med dagens kurs). Konsernet har 21 000 ansatte, 200 hoteller under eget merkenavn og har om lag 22 millioner kunder årlig.

Thomas Cook opplyser selv at flere aktører må gi sin godkjennelse til planen. Det inkluderer både Thomas Cooks aksjonærer, konkurransemyndigheter og de resterende kreditorene.

Hvordan eierskapet til flyselskapene i Thomas Cook-systemet skal håndteres kan også skape utfordringer. I Europa er det begrensninger på hvor mye utlendinger (ikke-EU-borgere) kan eie av et flyselskap. Eierskapet deres kan ikke overstig 49 prosent hvis flyselskapet skal få operere fritt i EU.

I mai ble det kjent at det nordeuropeiske private equity-fondet Triton har kommet med et bud på Thomas Cooks nordiske virksomhet, altså både det nordiske flyselskapet til Thomas Cook, samt reisebyråene i Norden. Hvis ikke planen som nå presenteres får tilstrekkelig støtte kan Triton spille en rolle i kampen om Thomas Cook.

At Thomas Cook nå sliter mener selskapet selv blant annet skyldes lav etterspørsel etter den varme sommeren i fjor, bekymringer om klimaendringer og andre økonomiske faktorer.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.