Minnevegg for Liu Xiaobo

For å hedre fredsprisvinneren fra 2010 setter vi opp en midlertidig minnevegg. Vi har også lagt ut en digital minneprotokoll for besøkende og andre som vil ha et sted å minnes Liu.

0

Sammen med en hel verden sørger Nobels Fredssenter over tapet av Liu Xiaobo. Han døde på torsdag 13. juli i Kina. For å hedre fredsprisvinneren fra 2010 setter senteret opp en midlertidig minnevegg. De har også lagt ut en digital minneprotokoll for besøkende og andre som vil ha et sted å minnes Liu.

Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris for 2010 for sin lange og ikke-voldelige kamp for grunnleggende menneskerettigheter i Kina. Han var sentral under protestene på Tiananmen- plassen i 1989 og i 2008 var han en av initiativtakerne til Charter 08, et politisk manifest som krevde politiske reformer. I 2009 ble Liu dømt til 11 års fengsel for «oppfordring til undergraving av statens makt.» Fordi han satt fengslet fikk han ikke komme til Norge for å motta fredsprisen, og stolen hans ble stående tom under seremonien i Oslo rådhus.

I juni ble det kjent at han var blitt prøveløslatt fra fengsel på medisinsk grunnlag, etter å ha fått diagnosen leverkreft. Da nyheten om hans sykdom ble kjent krevde både Nobelkomitéens leder Berit Reiss-Andersen og flere internasjonale ledere at han måtte løslates på humanitært grunnlag, for å kunne motta behandling i utlandet. Nobelkomitéen minnet også om at Liu hadde stående invitasjon til å komme til Norge for å motta fredsprisen. Men torsdag døde fredsprisvinneren fra 2010, uten å ha fått mulighet til å reise ut av Kina.

– Liu Xiaobos utrettelige innsats for ytringsfrihet og demokrati i Kina vil sette spor etter seg. Han har betalt en høy pris for sin kamp for ytringsfriheten. At han nå dør i fangenskap, fengslet for sine ytringer, setter menneskerettigheter i Kina under nytt, kritisk søkelys og er en tragedie verden ikke kan være taus om, sier direktør Liv Tørres ved Nobels Fredssenter.

– Lius død minner oss om historien til fredsprisvinneren Carl von Ossietzky, som døde i fangenskap i Tyskland i 1938. Heller ikke han fikk noen gang tatt imot fredsprismedaljen sin. I dag er et nytt trist, kapitel skrevet i den internasjonale kampen for fred og demokrati.

Nobels Fredssenter inviterer de som ønsker det til å dele sine tanker om Liu Xiaobos bortgang i en minneprotokoll. Den er digital og tilgjengelig på senteres nettsider:

http://nobelpeacecenter.org/protokoll

“Selv om jeg kanskje aldri vil bli møtt av annet enn tragedie på tragedie, skal jeg likevel kjempe, likevel vise min motstand.” (Liu Xiaobo, 1988) 

Del.

Om forfatteren

Tom Andersson

Redaktør, Reis og Travel News, tom@reis.no

Kommentarer er stengt.

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.
  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder