Vant kampen om kunst på Flesland

Ragnar Kjartansson er en internasjonalt anerkjent kunstner som bor og arbeider på Island.

0

Han fortalte dette om inspirasjonen til verket:

– Det er første gang jeg gjør flyplasskunst. Jeg er overrasket og glad for at jeg ble valgt med mitt verk. Bergen er et magisk sted for meg fordi det var her jeg som ung kunstner for første gang hadde utstilling utenfor Island, fortalte Kjartansson.

Han fortalte dette om betydningen av verket:

–Jeg ville lage et verk som sa noe om følelsen av det melankolske i det å være et moderne menneske, konstant på gjennomreise, fra flyplass til flyplass og alltid med en følelse av å være avkoblet. Verket er både eksistensialistisk og poetisk. Det er alvorlig og humoristisk på samme tid. Jeg mener Bergen er et sted som tåler selvironi. Alle kan legge det de vil i spørsmålstegnet, og det finnes ingen feil svar.

Aina Tysse, Sjef Forretningsutvikling i Avinor på Bergen lufthavn Flesland, ønsket velkommen til regionen, til Vestlandet og Bergen med alt den har å by på. -Regionen er vill, uregjerlig og rå. Mulighetene er enorme og svarene er mange – dette synes vi at Kjartansson har klart å fange. Verket vil utvilsomt skape refleksjon og vi håper regionens befolkning, reiseliv og næringsliv skal glede seg over å bidra med alle svarene, sa Aina Tysse.

Det er mange som har lurt på hvorfor det har hengt en stor E i fjellsiden den siste tiden. Forklaringen er at vi har testet dimensjonen på bokstavene. 5,5 meter høye bokstaver er en betydelig størrelse og teamet rundt kunstneren har allerede lagt ned et stykke arbeid med sørge for at konstruksjonen og innfestingen blir robust nok til å tåle all slags vestlandsvær. Hver bokstav veier 2,5 tonn. Verket vil være klart i løpet av våren 2017.

Juryen hadde denne begrunnelsen for valg av verk: Kunstverket oppfordrer til en nysgjerrig og åpen holdning til omgivelsene, og setter spørsmålstegn ved det vi tror vi vet. I Bergen? ligger både humor, undring og begeistring, forventninger, og drømmer. Kunstneren ønsker ikke å gi enkle fasitløsninger – men peker på den allmennmenneskelige opplevelsen av å være ny på et sted. Bergen er stedet – men stedet for hva? I spørsmålstegnet ligger uendelig mange muligheter.

Del.

Om forfatteren

Tom Andersson

Redaktør, Travel News, tom@reis.no

Kommentarer er stengt.

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.

  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder