Svenskene utreder flyskatt

Utredere for den svenske regjeringen presenterte onsdag et forslag til hvordan en flyskatt skal utformes i Sverige.

0

Regeringens formål med å innføre en flyskatt er å minske påvirkningen på miljøet. Argumentene fra motstanderne av en ny flyskatt er velkjente for oss nordmenn, etter at vi innførte flyseteavgiften til en storm av protester: Fly inngår i handelen med utslippsrettigheter, hvilket innebærer at Sverige bare forflytter problemet geografisk. I tillegg påpeker motstanderne at Sverige er et avlangt land med store avstander, der gode flyforbindelser er avgjørende for tilgjengeligheten.

Med en flyskatt blir billettene dyrere. Dette genererer i sin tur nedsatt etterspørsel, som igjen fører til at ulønnsomme ruter legges ned – en effekt vi ifølge Norwegians konsernsjef Bjørn Kjos allerede har sett i Norge.

– I Norge har vi allerede sett hvilke konsekvenser en flyskatt får i form av at ulønnsomme ruter legges ned. En flyskatt slår ekstra hardt mot innenriksruter, og det kommer vi også til å merke i Sverige. En flyskatt er dessuten stikk i strid med politikernes ønske om økt tilgjengelighet i form av flere direktelinjer til og fra Sverige, sier Kjos.

Lyder det kjent? Nå er det altså svenskenes tur til en opprivende debatt om flyskatt.

Del.

Om forfatteren

Tom Andersson

Redaktør, Reis og Travel News, tom@reis.no

Kommentarer er stengt.

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.

  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder