MH17-etterlatte saksøker Putin

De etterlatte etter nedskytingen av Malaysia Airlines’ rute MH17 over Ukraina stevner Russland og landets president Vladimir Putin for den europeiske menneskerettighets-domstolen (ECHR).

0

Ruteflyet ble skutt ned av et russisk produsert missil i det østlige Ukraina i 2014, i den mest intense perioden i den stadig pågående konflikten. Alle de 298 ombord omkom.

Vestlige og ukrainske myndigheter mener det var opprørere støttet av Russland som var ansvarlig for nedskytingen. Ifølge det australske nettstedet News.com.au er hovedanklagen fra de etterlatte at nedskytingen ”var et overgrep mot et menneskes rett til et liv”.

Søksmålet er rettet mot både den russisk stat og landets president ved navn, og er på nærmere 60 millioner kroner for hver omkommet.

Det er den amerikanske advokaten og luftfartseksperten Jerry Skinner som håndterer søksmålet. Han forteller at det for de etterlatte er nærmest umulig å leve videre med vissheten om at hendelsen ikke var en ulykke, men en kriminell handling.

– Russerne har ingen grunn til å rette pekefingeren mot Ukraina. Vi har fakta i saken, fotografier – tonnevis med materiale, sier Skinner i en kommentar.

33 av de dødes etterlatte er nevnt med navn i søksmålet – åtte fra Australia, én fra New Zealand, og de øvrige fra Malaysia.

En hollandsk rapport konkluderte med at at MH17 ble skutt ned av et russisk Buk-missil, men den nevner ikke hvem som avfyrte den dødelige raketten.

De fleste ombord i dødsflyet var fra Nederland, og saken er fortsatt under etterforskning.

Share.

About Author

Bjørn Moholdt

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.