Fjellovergang i Finnmark er vakrest i landet

Ifjordfjellvegen i Finnmark er Norges vakreste og får Vakre vegers pris for 2016.

0

– Fylkesvei 98 over Ifjordfjellet i Finnmark er et fremragende eksempel på hvordan driftshensyn kan omsettes i en nennsomt lagt ny veglinje, der overordnede hensyn til vinterdrift kombineres med en følsomhet for landskapets storlinjete bevegelser, heter det i juryens uttalelse, som videre sier at ”veiens linjeføring gir et godt avstemt møte mellom vegtekniske krav og det åpne landskapet”.

Ifjordfjellet er et viddepreget fjellområde i Lebesby, Gamvik og Tana kommuner i Finnmark. Fylkesvei 98 går over fjellet og hovedutfordringen for å sikre helårs framkommelighet er snø.

I perioden 2010 til 2015 er det foretatt en fullstendig ombygging av høyfjellsovergangen, som samlet har en lengde på knapt 30 kilometer. Utfordringene med snø er løst ved å heve veilinja, slik at vinden feier veibanen fri for snø. En slik endring er svært krevende i et åpent og visuelt eksponert høyfjellslandskap.

Veianlegget gir en ekstra dimensjon til den ellers storslagne kjøreopplevelsen med frie og lange utsyn i finvær. Skjæringer og fyllinger er utført med god tilpassing til det naturlige sideterrenget.

Ifølge juryen handler gode om gode løsninger i alle ledd.

– Vakre vegers pris henger høyt og har solid status i bransjen, sier juryleder Ola Bettum fra Norske landskapsarkitekters forening NLA.

– Vi legger spesielt vekt på helheten i prosjektene. Gode anlegg handler om gode løsninger i alle ledd, både planlegging, bygging og i et drift- og bruksperspektiv.

«Vegdirektørens pris for vakre veger» – som prisen offisielt heter – er en prestisjetung hederspris for veianlegg med gode estetiske kvaliteter tilpasset omgivelsen.

Riksveg 3 gjennom Østerdalen får hedrende omtale for sitt utradisjonelle trafikksikkerhetsprogram med landskapskunst og fargerike belyste elggevir langs vegstrekningen.

Juryen hedrer også ombyggingen av Carl Berners plass i Oslo som et forbildeprosjekt for en ambisiøs byromutforming tilpasset en ny tid med skjerpede krav til bymiljø og trafikkløsninger.

Les mer om prisen her!

Del.

Om forfatteren

Redaktør, REIS bjorn@reis.no

Kommentarer er stengt.

The travel news MAGAZINES!

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.

  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder