Derfor går det så mye bedre i Norge

I Norge har man vært bedre på digitalisering. Det gjør at Thomas Cook-konkursen rammer hardere i Storbritannia og Tyskland.

0

– I Norden har den digitale utviklingen tatt helt av, og vi ligger årevis foran andre markeder i Europa, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI til økonominettstedet E24.

Mandag kveld ble det klart at datterselskapet Ving kan drive videre som normalt, tross konkursen i morselskapet Thomas Cook.

Mens eierne i det globale selskapet har slitt i flere år har for eksempel Ving Norge gode resultater å vise tid, og langt på vei fungert som en utbyttemaskin.

– At Ving overlever tross Thomas Cook-konkurse, sier noe om hvor sterke de er og har vært i Norge, mener Astrid Bergmål, som er leder for Virke Reiseliv, til E24.

TUI anslår at 82 prosent av deres salg i Norge gjøres på nett, mens tilsvarende tall i Tyskland er rundt 20 prosent. Der ligger mye av forklaringen på at også Thomas Cook i Tyskland gikk over ende.

– Kundebetjeningskanaler er digitale, og det fins ikke lenger tradisjonelle «feriebutikker», slik det gjør i andre land. Vi er også blant de landene i verden som reiser mest, med alt det medfører, sier Aspengren.

Tonje Fossum i Apollo sier til E24 at charterreiser i Norge ikke er slik det en gang var, at reiser i stor grad bestilles på nett, og at markedsføringen mer digital.

Kundeservicen har også endret seg, til å gjelde døgnet rundt på sms, telefon eller gjennom app. I tillegg har reisemålene, og hvordan man bor endret seg.

– Vår evne til å snu oss rundt og tilpasse organisasjonen er nok mye av årsaken til at det går bra her, sier Fossum.

Det selges ifølge Virkes om lag én million charterreiser hvert år fra de tre største aktørene. Et antall som har ligget stabilt høyt lenge. Charter er med andre ord fortsatt veldig populært i Norge.

Bergmål tror at årsaken til populariteten blant annet er at forbrukere som kjøper pakkereiser har en særlig god beskyttelse gjennom pakkereiseloven og reisegarantifondet, noe man ikke får om man bestiller hotell og fly på egen hånd.

– At reisearrangørene og reisebyråene som driver fra Norge, gjør det bra skyldes at de har klart omstillingen og digitaliseringen på en god måte. I England har Thomas Cook masse butikker, over 550 butikker. Samtidig ser publikum en verdi i pakkereiser, og aktørene tilbyr i dag flere ulike typer reiser, sier Bergmål.

Overfor E24 bekrefter både TUI og Apollo sier at de er glade for at konkurrenten klarer å styre videre.

– Hvordan konkursen vil påvirke markedet det nordiske markedet er for tidlig å si. Avgjørende her vil nok være hvem som kjøper den nordiske Vinggruppen, og hvordan de velger å drive det fremover, sier Fossum.

Share.

About Author

Sjefredaktør, Travel News [email protected]

Comments are closed.